4 Mayıs 2024 Cumartesi

Yedikule Hastanesi'nde cinsel saldırı davasında beraat kararı

Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesinde görev yapan hemşireye cinsel saldırıda bulunmaktan yargılanan asistan doktor Semih Erduhan hakkında "delil yetersizliği" gerekçesiyle beraat kararı verildi.

İstanbul Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görevli asistan doktor Semih Erduhan'ın hemşire H.Z'ye "cinsel saldırıdan" yargılandığı davanın üçüncü duruşması görüldü. Duruşmaya cinsel saldırıya uğrayan sağlık emekçisi H.Z, H.Z'nin avukatı Feyza Altun, fail Semih Erduhan ve Erduhan'ın avukatı katıldı.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Yedikule Göğüs Hastanesindeki cinsel saldırı davasına müdahil oldu.

'SANIĞIN CEZALANDIRILMASINI İSTİYORUM'
H.Z. duruşmada şunları söyledi: "20 yıldır o hastaneyim, şikayetim devam ediyor. 20 yılın sonunda kendi rızamla bir resmî kurumda nasıl böyle bir şey yapabilirim? Bu olaydan ciddi psikiyatrik sorunlar yaşadım, doktor raporları aldım, ailemle yaşıyorum. 11 Mart'tan beri tedavi görüyorum. Ben orada kendimi savunamadıysam burada mahkemenizde adaleti size bırakıyorum."

ALTUN: MÜTAALAYI KABUL ETMİYORUZ
Mütaaladaki mağdura yönelik iddiaları kabul etmediklerini vurgulayan avukat Feyza Altun ise "Sanık olay öncesi olayın geçtiği odadın çevresinde kimler var yok kontrol ediyor. Hiyerarşik alt üst ilişkisi içerisinde bulunduğu hemşirelere yönelik fiili bu otoriteyi kullanarak yapıyor. Sanığın diğer hemşireleri de taciz ettiği sabittir. Ayrıca sanık, müvekkilimi arayarak özür dileyip şikayetini geri çekmesini istemiştir. Suçun işleyiş biçimi göz önünde bulundurursak müvekkilimin delil toplaması zor" ifadelerini kullandı.

Altun, emsal teşkil etmesi için failin cezalandırılması gerektiğini ifade ederek, Erduhan'ın cezalandırılmasını istedi.

Fail Erduhan suçlamayı kabul etmediğini söyledi. Erduhan'ın avukatı da somut delil olmadığını öne sürüp sanığın beraatini istedi.

Beyanların ardından karar için duruşmaya ara verildi, aranın ardından sanık beraat ettirildi.

'ERKEK ADALET DEĞİL GERÇEK ADALET'
Duruşmayı izleyen kadınlar ve meslek örgütü temsilcileri karara tepki gösterdi. Adliye koridorunda "Erkek adalet değil gerçek adalet" sloganı atan kadınlar, adliye önünde açıklama gerçekleştirdi.

Avukat Feyza Altun, şu ifadeleri kullandı: "Bu karar Türkiye için ve Türkiye'deki kadınlar için utanç kaynağıdır ve Türkiye'de hiçbir kadının artık güvende olmadığının mahkeme eliyle tescil edilmiş olduğu bir karardır. Zira fail kendi fiilini kabul etmesine, önce gönül ilişkisi vardı demesine, bütün bunları çürütmemize, hiçbir şekilde ast üst ilişkisi dışında bir ilişkileri olmadığını ispat etmemize rağmen; tüm delillere rağmen mahkeme delil yetersizliği dedi."

Bu kararı kabul etmelerinin mümkün olmadığını vurgulayan Altun, kararın bozulması için tüm itiraz yollarına başvuracaklarını söyledi.