25 Nisan 2024 Perşembe

Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi sayısız cinsel saldırının üstü örtülmüş

Dr. Semih Erduran'ın bir kadın çalışana cinsel saldırıda bulunmasının ardından Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi çalışanları hastanede yaşanan tüm taciz ve cinsel saldırı olaylarını tek tek açıkladı, hastanenin üstünü örtmeye çalıştığını kaydetti.

İstanbul Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi çalışanları, 2 yıldır hastanede yaşanan taciz ve cinsel saldırı olaylarının üstünün örtülmesine ve son olarak bir kadın çalışanın doktor Semih Erduhan tarafından cinsel saldırıya uğramasına ilişkin açıklama yaptı. "Evde, işte, sokakta, taciz ve tecavüz her yerde. Susmayacağız, sessiz kalmayacağız" pankartıyla hastane bahçesinde düzenlenen açıklamaya çok  sayıda hastane çalışanı katıldı; "Koruma aklama yargıla", "Bu hastanede sistematik cinsel saldırı var", "Cinsel saldırı suçtur aklanamaz", "Biz susmayacağız siz utanacaksınız" dövizleri taşındı.

Basın metnini okuyan Yasemin Bakır, hastane çalışanlarından bir kadının doktor Semih Erduran tarafından cinsel saldırıya uğradığını söyledi. Hastanede 2 yıllık zaman dilimi içerisinde yoğun bakım servisinde yatan bir hastanın, hasta bakıcı tarafından cinsel saldırıya maruz kaldığını dile getiren Bakır, fail hakkında tutanak tutulduğunu ancak idarecilerin sorumluların cezalandırılması için herhangi bir çalışma yürütmediğini belirtti. Bakır, "Kurumun yöneticileri olarak böyle bir soruşturmanın ucu kendilerine de dokunacaktı. Sessiz kalmayı, üstünü örtmeyi, suç ortağı olmayı tercih ettiler. Bu saldırıyı kendileri de ifşa etmediler. Saldırıya uğrayan kadın hastamız 3 gün sonra bir klinik servisine transfer edildikten sonra ancak şikayetçi olarak ifşa etti. Çünkü ilgili saldırgan kendisini yoğun bakım servisinden sağ çıkamamakla tehdit etmişti. Bu kamu kurumunda güvenlik önlemleri alınmadığı için, daha 2 aylık hemşire olan arkadaşımız Arnavutköy Niyazi Kurtulmuş ek binasında bıçaklı saldırıya uğradı ve 6 ay raporla evine gönderilerek üstü örtüldü. Hiç kimse hakkında soruşturma ve ihmal tartışması yürütülmedi. Güvenlik zafiyeti var dememize rağmen Hadımköy ek binasında herhangi değişikliğe gidilmedi" diyerek yaşanan olayın öncesini gözler önüne serdi.

Bakır, hastanede çalışan güvenliğin birden fazla kadını taciz ettiğini söylerken, bu olayın da üstünün örtüldüğünün altını çizdi. Taciz failinin adeta ödüllendirilerek terfi aldığına dikkat çeken Bakır, "Bir hasta yakını, gece nöbetçi hemşire tarafından kandırılarak duygusal ilişkiye sürüklendiğini ve olayın cinsel ilişkiye kadar vardırıldığını kurum amirleri ile paylaştı. Yine ilgili fail gözden uzağa alınarak üstü örtüldü, hatta mükâfatlandırıldı denilecek kadar rahat bir yerde çalıştırıldı. Yine bir kadın arkadaşımız 1 yıldır sistematik şekilde duygusal ilişkiye zorlanmakta ve tacizlere maruz kalmaktaydı. Üstelik 3 ay önce hastane müdürü ile yaşananları paylaştığını ve hiçbir şey yapılmadığını ifade ediyordu" dedi.

Kadınların tacize ve cinsel saldırıya uğramasına rağmen yaşadıkları korkudan ve tedirginlikten dolayı suç duyurusunda bulunamadıklarına değinen Yasemin, "Bizler Yedikuleli kadınlar olarak, elimizde cinsel tacize dair ilk defa beyanda bulunmayı kabul eden bir kadın arkadaşımız üzerinden, kamuoyuna bu olaylar silsilesini ve ihmalleri tüm boyutlarıyla paylaşmayı düşünürken, aynı günün saatler sonrasında hemşire arkadaşımızın DR. Semih Erduhan tarafından cinsel saldırıya uğradığı bilgisiyle sarsıldık" dedi.

Açıklamanın ardından hastane yönetiminde yer alan bazı doktorların fail Semih Erduhan'ı savunmaya çalışmasına alanda bulunan sağlık çalışanları tepki gösterdi.