14 Mayıs 2024 Salı

Viyana'da Dersim ormanları yaşatma etkinliği düzenlendi

TSK'nın bombardımanları sonucu Dersim'de çıkan orman yangınlarıyla mücadele için kurulan Dersim Ormanlarını Yaşatma İnisiyatifi, Viyana'da etkinlik düzenledi.
TSK'nın bombardımanları sonucu Dersim'de çıkan orman yangınlarıyla mücadele için kurulan Dersim Ormanlarını Yaşatma İnisiyatifi, Viyana'da etkinlik düzenledi. Etkinlikte yangınlarla mücadele için Avrupa'da neler yapılabileceği tartışılırken, dayanışma çağrısı yapıldı.
 
Avrupa'da sürgünde yaşamını sürdüren Vank'ın çocukları filminin yönetmeni Kazım Gündoğan video konferans ile etkinliğe katıldı. Gündoğan, bütün Dersimlileri kendi tarihine ve kültürel değerlerine karşı sorumlu davranmaya çağırdı. "Terörle mücadele" adı altında Anadolu'nun ve Kürdistan'ın doğa ve kültürünün tahrip edildiğini buna karşı çıkmak için de Avrupa'da Dersim Ormanlarını Koruma İnisiyatiflerinin çalışmasının önemine dikkat çekti. Almanya, İsviçre, Fransa ve Avusturya'da başlatılan çalışmaları uzun vadeli düşünmek gerektiğini vurgulayan Gündoğan, özellikle diplomasi alanında Avrupa hükumetlerine baskı uygulamak gerektiğini belirtti.
 
Avusturya Sosyal Demokrat Partisi eski millevtekili Şenol Akkılıç, Kürdistan'ın her köşesinde yangınların yaşandığını ve bu sadece ormanlık alanları değil, bölgede yaşayan bütün canlıları ve özellikle endemik türleri tehdit ettiğine dikkat çekti. Bunun hem bölgeyi insansızlaştırma hem de kültürü yok etme çabası olduğunu belirten Akkılıç, WWF ve Greenpeace gibi çevre örgütlerini yangınlara duyarsız kalmaları nedeniyle eleştirdi. Orman yangınlarının sadece bölge halklarını ilgilendirmediğinin altını çizen Akkılıç, bunu bir enternasyonal görev olarak kabul etmek gerektiğini söyledi.
 
Yangınlar süresince Dersim'de bulunanlar yaşadıklarını aktarırken, Avrupa'dan gelecek her türlü dayanışmanın önemine dikkat çektiler.