27 Temmuz 2024 Cumartesi

Vergide adalet eylemleri 12. haftasında

Çarşamba eylemlerinin 12.'sinde Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek'in vergide adalete ilişkin açıklamalarına tepki gösteren SES Antalya Şubesi, vergide eşitsizliğin adaletsizlik yarattığının altını çizdi. 

Sağlık emekçilerinin vergide adalet talepli çarşamba eylemleri sürüyor. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Antalya Şubesi eylemin 12.'sini Muratpaşa İlçesinde bulunulan 15 Nolu Aile Sağlığı Merkezi önünde gerçekleştirdi.

SES Antalya Şube Eş Başkanı Kaan Taşer yaptı. Taşer konuşmasında Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in "Vergide adaleti güçlendirmek için önemli düzenlemeler yaptık" açıklamasını eleştirdi. Sağlık çalışanlarının her ay ücretlerinden kesilen yüksek vergiler yüzünden artan enflasyon karşısında her geçen gün fakirleştiğine dikkat çeken Taşer, "Sadece 2021 yılında başlatılan kur korumalı hesaplarından kazanılan paralardan bile vergi almayan, gelire göre vergi adaletsizliği yaratan hükümetin son açılamaları, yeni tasarruf paketi program inandırıcı olamıyor. Bugün 15 Mayıs, ücretlerimizi aldığımız gün, nisan ayında hak ettiğimiz ücretlerimizden her ay olduğu gibi bu ayda yüksek vergi kesintisine uğradık. Her malın ve hizmetin fiyatı sürekli artarken bizler her ay ücretlerimizden yapılan yüksek vergi kesintileri nedeniyle eksilmiş ücret alıyoruz. Sadece sağlık çalışanlarından değil ücretli kesimlerden düşük ücret yüksek vergi kesintileri ve dolaylı vergilerin yüksekliği toplumda gelir ve vergide eşitsizlik adaletsizlik yaratmıştır dedi" dedi.

Taşer, Şimşek'e derhal yanıtlaması için şu soruları yöneltti: "Bizlerden ek vergi kesintileri yaptığınız oranlarda vergi aldığınız şirket var mı? Vergisini sildiğiniz, yüksek vergi muafiyetleri sağlayarak kamudan beslediğiniz şirketlere desteğinizi kesecek misiniz? Sağlık çalışanlarının emeklerinin karşılığını vermeyi, haksız ve adaletsiz vergi kesintilerinden vazgeçmeyi düşünüyor musunuz? Halkımızdan alınan adil olmayan ekonomik ve sosyal eşitsizliğe kaynaklık eden dolaylı vergileri azaltmayı düşünüyor musunuz? Kamuda gösterişe şatafata israfa dayalı harcamaların son bulacağını söylediğiniz tasarruf paketinin çalışanların sırtına yeni yükler getirmeyeceğini söyleyebilir misiniz?"