20 Mayıs 2024 Pazartesi

Veli Saçılık: Tarihsel direnişin parçası olmaktan gurur duyarım

Tüm ezilenler HDP'de birleştiği için aday olduğunu söyleyen Veli Saçılık, ?Biz 'sandıkla kurtulursunuz' diye bir cümle kurmuyoruz ama bir irade gösterirseniz bunu da sokakta tamamlarsanız bir yol açabiliriz diyoruz. Buradan bir yol açıp halkların kardeşliği, emekçilerin birliğini sağlayabiliriz diye düşünüyorum? dedi.
HDP'nin milletvekili adayları bugün Ankara'da düzenlenen coşkulu bir etkinlikle tanıtıldı. 
 
Adaylardan birisi, kamuoyunun önce Burdur hapishane operasyonunda kolunu kaybetmesi, ardından da Yüksel direnişi ile tanıdığı Veli Saçılık.
 
 
 
Sosyalist kimliğiyle bilinen Veli Saçılık, Burdur Hapishanesi'ne 5 Temmuz 2000’de düzenlenen operasyonda dozerin kepçe darbesi sonucu kolunu kaybetti. 
 
Saçılık, hapishanede kalmasına neden olan davadan beraat ederken, kolunu kaybetmesi nedeniyle hak kazandığı tazminat, sonra devlet tarafından faiziyle geri istendi. 
 
Çankaya Nüfus Müdürlüğü’nde memur olarak çalışmaya başlayan Saçılık, ardından sosyoloji okudu ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Ankara İl Müdürlüğü’nde sosyolog olarak çalışmaya başladı.
 
 
OHAL'in ilanından sonra, bir KHK ile işten atılan Saçılık, Nuriye Gülmen ve Semih Özakça'nın Yüksel Caddesi'nde “işimizi geri istiyoruz” sloganıyla başlattığı direnişe katıldı. Saçılık, direniş süreci boyunca her gün diğer eylemcilerle birlikte polisin saldırısına maruz kaldı. Bu eylemler nedeniyle Saçılık hakkında birçok soruşturma ve dava bulunuyor. 
 
TARİHSEL DİRENİŞİN PARÇASI OLMAKTAN GURUR DUYARIM
 
Aday tanıtım etkinliğinde ETHA'ya konuşan Veli Saçılık, aday olmak nedenlerini açıkladı. 
 
 
 
“Aday oldum çünkü bütün ezilenler HDP'de birleşti” diyen Saçılık, AKP'nin tek adam diktatörlüğü ve faşizmi tesis ettiğini belirtti. Saçılık, “Şu anda kritik tarihsel bir aşamadayız. Haklarımıza tarihsel bir saldırı var. Biz de tarihsel bir direniş gösterelim dedik. Ben de bu tarihsel direnişin parçası olmaktan gurur duyarım” diye konuştu.  
 
SANDIKLA KURTULURSUNUZ DEMİYORUM
 
Saçılık, şöyle devam etti: “Biz 'sandıkla kurtulursunuz' diye bir cümle kurmuyoruz ama bir irade gösterirseniz bunu da sokakta tamamlarsanız bir yol açabiliriz diyoruz. Buradan bir yol açıp halkların kardeşliği, emekçilerin birliğini sağlayabiliriz diye düşünüyorum.”
 
Eski bir OSTİM işçisi olarak aday olduğu bölgede OSTİM dahil sokak sokak gezeceğini ifade eden Saçılık, işçiler ve tüm kesimlere HDP'nin programını anlatacağını dile getirdi.
 
Saçılık, şöyle konuştu: “Bize ve bana oy vermek bence mantıklı. Çünkü biz grevleri yasaklamıyoruz. Çünkü biz insanların ekmeğine aşına göz koymuyoruz. Grevlerin ve özgürlüklerin önünü açan bir yerde duracağız. Karşıt görüşlülerimiz için de söylüyoruz, biz size saldırmak için gelmiyoruz. Bu topluma barış tohumları ekmek için geliyoruz ve emeğin dünyasını kurmak için geliyoruz. Bu herkes için iyi bir şey. 
 
Bana göre, bir seçim oldu her şey bitti diye bir şey yok ama bunun tarihsel bir dönem olduğunu da düşüyorum. Belki AKP hile hurda ile bir şeyler yapabilir ama buna da ihtimal vermiyorum, şu an tablo böyle değil. Biz sandıkla aldığımızı sokakta koruruz. Kendi örgütlerimizi de güçlendirerek bir demokratik birlik sağlamalıyız. 
 
SEÇMEN OLMAYIN ÖRGÜTLÜ OLUN
 
Ben insanlara şunu söylüyorum; seçmen olmayın örgütlü olun. Örgütlü seçmen olursanız olun ama sadece seçmen olmayın. Sadece seçen ve yerinde duran olmayın o zaman -irademiz 7 Haziran'da, 16 Nisan'da çalındı- sürekli çalınır. Biz toplumsal birliği ve örgütlülüğü savunmak zorundayız. Zaten AKP'nin OHAL ile yapmak istediği de bu, emekçilerin, işçilerin, halkların birliğini bozmak. Biz buna karşı 24 Haziran'da bir duruş sergileyeceğiz. Şu anda anahtar durumundayız. Her türlü kaosun, baskının oluşturduğu ortamda özgürlüklere açılan anahtarız. Tüm çevreler de bundan faydalanacaktır. HDP kaybederse Türkiye kaybeder, işçiler, halklar, öğrenciler, akademisyenler, kadınlar, herkes kaybeder. O yüzden mutlaka kazanmamız lazım, bunu da herkes bilmeli.”