28 Nisan 2024 Pazar

'Vasi, görüşçü ve ailelerimiz bize para yatırdığı için tutuklanıyor'

Kırıklar 1 Nolu F Tipi Hapishanesinde yaşanan hak ihlallerine ilişkin ajansımıza yolladığı mektupta tutsak Aydın Akyüz, sorun ve hak gasplarının giderek arttığına dikkat çekti. Akyüz; vasi, görüşçü ve ailelerin gözaltına alındığını, hapishane idaresinin görüşçü beğenmediğini, sürgün sevklerin sürdüğünü, gazete küpürlerinin gasp edildiğini, aramalarda satın alınan dergilere dahi el konulduğunu aktardı. 

İzmir'de bulunan Kırıklar 1 Nolu F Tipi Hapishanesinde tutsak Aydın Akyüz, hapishanelerde yaşanan hak ihlallerine ilişkin ajansımıza mektup yolladı. Akyüz, şubat ayında da yolladığı bir mektupla yaşanan hukuksuzlukları dile getirmişti. Gönderdiği mektubun üzerinden çok kısa bir zaman geçmesine rağmen sorun ve hak gasplarına yenilerinin eklendiğini söyleyen Akyüz, "Daha önce belirttiğimiz sorun ve hak gaspları ise devam ediyor" dedi.

MANZARA, ÇİÇEK, ARKADAŞ, KARDEŞ FOTOĞRAFLARI VERİLMİYOR
Akyüz'ün mektubunda şu ifadeler yer aldı: "Dışarıdan gelen bazı fotoğrafları vermemeyi sürdürüyorlar. İnfaz hakimliği birden çok defa lehimize karar verdi. İnfaz hakimliği ilgili yasanın böyle bir sınırlandırma getirmediğini 'akraba' kavramının çerçevesinin yoruma açık olduğunu belirtti. Yasada bunun kapsamının çizildiğini ekledi. Kimin akraba olup olmadığı konusunda ellerinde hukuki bir kriter olmadığı için, idare her fotoğraf postası için beyanımıza başvurma manevrası yaptı. Bunun keyfi bir uygulama olduğunu belirtip ifade vermeye gitmedik. İşin ilginç yanı fotoğraflarımız verilmediği gibi, gidip 'fotoğraftakiler akrabamdır' beyanında bulunanların da fotoğrafları verilmedi. Verilmeyenler arasında arkadaş, manzara, çiçek fotoğraflarının yanı sıra kardeş ve yeğen fotoğrafları da var.

LEHİMİZE VERİLEN KARAR BOZULDU
"Hapishane savcısı, infaz hakimliğinin referans gösterip lehimize karar verdiği aynı yasalara dayanarak ağır ceza mahkemesine itirazda bulundu. Ağır ceza mahkemesi adet olduğu üzere hiçbir yorum, değerlendirme ve gerekçe ortaya koymaksızın, neredeyse yirmi yıldır, dosya numaraları ve tarih dışında metinde hiçbir değişiklik yapmadan kopyala-yapıştır yöntemiyle yazdığı 3-5 cümleden oluşan kararla infaz hakimliğinin lehimize verdiği kararı bozdu. Eğer idare, hapishane savcısı ve ağır ceza mahkemesinin tavırlarının kasıtlı biçimde anlamazdan gelme olduğunu bilmeseydik, aynı yasa maddesinin nasıl bu kadar farklı yorumlandığını anlamakta zorlanırdık.

HÜCRE CEZASI SORUŞTURMASI SUÇ DUYURUSU YAPINCA İPTAL EDİLDİ
"Önceki mektubumda hücre cezalarına değinmiştim. Bana ve üç Kürt yurtsever tutsağa verilen hücre cezalarının hukuki süreci devam ediyor. Verilen tepkiler üzerine 60'dan fazla devrimci tutsağa bir kısmı hücre cezasıyla sonuçlanabilecek birden çok soruşturma açıldı. Bana açılan, hücre cezasıyla sonuçlanabilecek üç soruşturma ise yaptığımız suç duyurusu sonucu, soruşturmaların 'yanlışlıkla' açıldığı gerekçe gösterilerek iptal edildi.

ARAMALARDA SATIN ALINAN DERGİLERE EL KONULUYOR
"Aramaların talana dönüştürülmesi ve her seferinde 'mevzuat' adı altında bir şeylere el koyma devam ediyor. Bu konuda son haftalarda kendilerini aşmayı sürdürdüler! On yıldan fazla bir süredir, idarenin onayıyla aldığımız dergilerimiz, toplatması olmadığı halde sudan gerekçelerle el koyup vermeme uygulamasına geçildi. Anlaşıldı ki hapishanenin eğitim birimindeki memurlar ve özellikle de birimin başındaki ikinci müdür değiştikçe, dergi ve kitaplarımıza el koyma kriteri de keyfi olarak değişiyor.

GAZETE KUPÜRLERİ GASP EDİLDİ
"Yıllardır biriktirdiğimiz, gazete arşivi ve kupürlere 'kontrol edip geri vereceğiz' deyip bir daha vermediler. Gerekçe 'çok fazlalar, bunları inceleyecek zamanımız yok!' Daha önce kontrol edilmiş şeyleri tekrar tekrar kontrol edip, yoktan iş çıkarırsanız tabii ki zaman yetmez. Biz sohbet ve spor saatlerini artırma talebinde bulunduğumuzda ilk gerekçeleri zaman ve personel eksikliği oluyor. Gereksiz yere teknik ve bürokratik iş çıkarmak için zaman ve personel çok, sohbet ve spora gelince zaman ve personel yetersiz oluyor.

SÜRGÜN SEVKLER DEVAM EDİYOR
"Son haftaların bir diğer uygulaması ise sürgün furyası; aylar önce 3, son haftalarda da 4 Kürt yurtsever tutsak S ve Y tipi ile yüksek güvenlikli hapishanelere sürgün edildi.

HAPİSHANE İDARESİ GÖRÜŞÇÜ BEĞENMİYOR
"Son bir yıl içinde arkadaş görüşçülerine güvenlik soruşturması şartı getirildi. Ölçüsüzce bir keyfiyetle uygulamaya konuldu. Tek bir gözaltı, herhangi bir emekçi sol etkinliğe katılmış olmanın polis tutanağıyla tespit edilmesi, soruşturmaya uğrayan bir demokratik kitle örgütü veya sosyalist bir kurumla bağlantılı olmak vb. sayısız gerekçeyle arkadaş görüşçülüğü engellenebiliyor. Öyle ki aylardır idareye görüşçü beğendiremiyoruz.

VASİ, GÖRÜŞÇÜ VE AİLELERİMİZ GÖZALTINA ALINIYOR
"Bu yetmiyormuş gibi vasimiz, arkadaş görüşçülerimiz, ailelerimiz ve dostlarımız bize yatırdıkları paradan dolayı 'terör finansmanı' gerekçesiyle gözaltına alınıp tutuklanabilmektedir. Gözaltında, görüşçüsü olmadığı tutsaklarla neden selamlaştığı, konuştuğu sorulabilmektedir. Öyle ki ailelerimizle borç alışverişi yapanlardan biz devrimci tutsaklara yardım ediyorlar iddiasıyla gözaltına alınanlar var.

DERGİ VE KİTAPLARIN VERİLMESİ EĞİTİM BİRİMİNİN KEYFİNE BIRAKILIYOR
"Bütün bunlara sosyalist gazetelerin, bilgisayar ve internet çıktılarının verilmemesi, dergi ve kitapların verilip verilmemesinin eğitim biriminin keyfine bırakılması, herhangi bir politik yazının mektup okuma komisyonunu kolay kolay aşamamasını eklediğimizde, bizi toplumdan izole etme çabaları daha iyi anlaşılır. Çalışmalarınızda başarılar diliyor, selam ve sevgilerimizi yolluyoruz."