Varto'da doğa talanına karşı miting: Toprağımızı, suyumuzu bırakmayacağız
Doğa talanına karşı Varto'da binlerin katılımıyla gerçekleşen mitingde konuşan DEM Parti Milletvekili Ayten Kordu, "Sermayeye çalışan bu zihniyete karşı alanda olmaya devam edeceğiz. Toprağımızı, suyumuzu onların insafına bırakmayacağız" dedi.
Muş'un Varto ilçesinde, artan ekolojik talana karşı "Doğamıza, suyumuza, toprağımıza sahip çıkıyoruz" şiarıyla miting gerçekleştirildi. Miting öncesi binlerin katılım ile yürüyüş düzenlendi.
Yürüyüş boyunca, "Bijî berxwedana Gimgim", "Direne direne kazanacağız", "Jin jiyan azadî" sloganları atıldı.
ESRA IŞIK'IN MEKTUBU OKUNDU
Miting'te Akbelen direnişçisi Esra Işık'ın İzmir Şakran Kadın Kadın Kapalı Hapishanesi'nden gönderdiği mektup okundu.
Esra Işık'ın mektubunda şu ifadeler yer aldı: "Dayanışmasıyla mücadelenizi saran, büyüten herkese selam olsun! Topraklarımız, köylerimiz, memleketiniz için herkesin tek yürek olduğunu görmek, her şeye bedel. Tüm kötülüklere, haksızlıklara inat umudu ve mücadeleyi güçlendirmeye devam edeceğiz. Eğilmeden, bükülmeden yolumuza devam. Akbelen demek memleket demek. Biz kazanırsak memleket kazanacak. Ben iyiyim, merak etmeyin. Güçlenerek geri geleceğim. Sevgi ve dayanışmayla."
'GİMGİM BİZİMDİR'
Ardından konuşan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar doğa talanına karşın mücadeleyi büyütme çağrısında bulunarak, şunları söyledi: "İstiyorlar ki memleketimiz insansız bizde memleketsiz kalalım. Biz biliyoruz burası direnişin, mücadelenin memleketi. Bu JES projesi, yerimizi alacak, doğamızı alacak. Amerika'dan gelen şirket 'sizin doğanızı alacağız' diyor. Biz verecek miyiz? Hayır. Gimgim bizimdir" dedi.
'DİRENİŞİN ADI VARTO'DUR'
Ardından konuşan Emek Partisi (EMEP) Milletvekili Sevda Karaca da, "Şirketlerin gözünü diktiği neresi varsa, mücadelenin adıdır. Gözü doymaz şirketlere karşı mücadele eden herkesin adıdır Varto. Bugün artık maden, enerji şirketine karşı direnişin adı Varto'dur" dedi.
'TOPRAĞIMIZI, SUYUMUZU İNSAFLARINA BIRAKMAYACAĞIZ'
DEM Parti Dersim Milletvekili Ayten Kordu ise şöyle konuştu: "Gülistan Doku'yu katleden zihniyet ile doğayı talan eden zihniyet aynı. Gimgim, Dersim halkı bu politikalara karşı direne direne kazanacak. Sermayeye çalışan bu zihniyete karşı alanda olmaya devam edeceğiz. Toprağımızı, suyumuzu onların insafına bırakmayacağız."
DEM Parti İstanbul Milletvekili Kezban Konukçu, dayanışma ve direnişi sürekli hale getireceklerini ifade ederek "Hep birlikte mücadele ederek doğamızı koruyacağız ve kazanacağız. ABD şirketi olan IGNIS'e toprağımızı peşkeş çekerek iktidar ne kadar yerli ve milli olduğunu gösteriyor" diye konuştu.
'YENİ BİR YAŞAMI BİRLİKTE İNŞA EDECEĞİZ'
TJA aktivisti Sabahat Tuncel ise ekolojik talana karşın alanlarda olmaya devam edeceklerini belirterek, şunları ifade etti: "Suyumuza, doğamıza, kültürümüze, kimliğimize sahip çıkacağız. Yeni bir yaşamı inşa edeceğiz. Talancı, inkarcı düzeni yıkacağız. Demokratik özgürlükçü bir yaşamı inşa edeceğiz."
Yapılan konuşmaların ardından kitle, şarkılar eşliğinde halaya duruldu. Miting "Bijî berxwedana Gimgim" sloganı ile son buldu.