19 Nisan 2024 Cuma

Urfa'da coşkulu kongre

HDP Urfa İl Örgütü 4. Olağan Kongresini gerçekleştirdi. Burada konuşan Eş Genel Başkan Bukdan, mücadelenin süreceğini kaydetti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa İl Örgütü, "Dem dema HDP'ê ye/Şimdi HDP Zamanı" şiarıyla 4'üncü Olağan Kongresi'ni gerçekleştirdi. Kentte bulunan bir düğün salonunda gerçekleştirilen kongrede, salona "Şenyaşar ailesi için adalet herkes için adalet", "Tecride, savaşa ve yoksulluğa hayır", "Bijî berxwedana ciwanan" (Yaşasın gençlerin direnişi), "Rêxistinbûna jinê, azadiyê jinê ye" (Kadının örgütlenmesi, kadının özgürlüğüdür) yazılı pankartlar asıldı. Kongreye, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, kent milletvekilleri Ömer Öcalan, Ayşe Sürücü, Nusretin Maçin, Nimetullah Erdoğmuş, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın kardeşi Mehmet Öcalan, yerine kayyım atanan Suruç Belediyesi Eşbaşkanı Hatice Çevik, Urfa Barış Anneleri İnisiyatifi üyeleri ile demokratik kitle örgütü temsilcileri, siyasi parti yöneticileri ve binlerce kişi katıldı.

Saygı duruşuyla başlayan kongre, divan seçimiyle devam etti. HDP Urfa Milletvekili Nimetullah Erdoğmuş, "Her partinin bir programı var ancak HDP farklı bir programı var. HDP'nin programının ortasında onurlu yaşam vardır. Bu HDP'nin doğallığından gelir. Nasıl Fırat bu topraklara yaşam veriyorsa, nasıl ki akışını değiştirmek mümkün değilse, HDP'de bu topraklara onurlu bir yaşamın gerçek bir anlamda yerleşmesi için kendini programlamıştır" dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, 2 Haziran 1994 tarihinde HADEP Parti Meclisi (PM) üyesi iken katledilen Muhsin Melik'i, İbrahim Ayhan, Şenyaşar ailesinin katledilen fertleri, Suruç katliamında yaşamını yitirenleri ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenleri anarak sözlerine başladı. "Biz gücümüzü sizden alıyoruz" diyen Buldan, "Biz kararlılığımızı sizin bize olan bağlılığımızdan, bu mücadeleyi sizlerin bize verdiği destekle yürütüyoruz. O yüzden diyoruz ki iyi ki varsınız, buradasınız. Her birinize ayrı ayrı bir kez daha teşekkür ediyorum" dedi.

'BAŞKA BİR YAŞAM MÜMKÜN'
HDP'nin yasak ve baskılara karşı mücadelesini büyüttüğünü belirten Buldan, "HDP artık milyonların büyük umut yürüyüşüne dönüştü. Bu da sizlerin bize olan güveninden kaynaklanıyor. Sizler de iyi biliyorsunuz ki özellikle bu ülkeyi yönetenler bu ışığı söndürmek için büyük bir çaba içine girdiler, çok uğraştılar, HDP'nin Türkiye halklarına ve toplumuna verdiğimi umudu yaydığı ışığı verdiği cesareti kırmak ve engellemek için her türlü yolu denediler, denememeye devam ediyorlar. Onlar istiyorlar ki Türkiye toplumu karanlıkta kalsın, umutlar kırılsın, cesaret olmasın, kararlık olmasın, onlar kendi iktidarlarını bu şekilde ayakta tutsunlar. Biz de başka bir yaşam mümkündür diyoruz. Artık HDP fikriyatı ve çizdiği 3'üncü yol vardır" ifadelerini kullandı.

'CEZAEVİNDE REHİNE OLARAK TUTULUYORLAR'
"Bu kararlılığı kırmak, bu cesareti ve umudu kırmak için her türlü baskı ve şiddet yöntemlerini hayata geçiren bir iktidarla karşı karşıyayız" diyen Buldan, şöyle devam ett: "Bir siyasi partinin yöneticilerinin yarısını da cezaevinde olduğu başka bir ülke dünyanın hiçbir yerine yoktur. HDP'nin yöneticilerini milletvekillerinin belediye eş başkanlarının üyelerimizin, partimize selam veren insanların cezaevinde olduğu gerçeğini hepimiz biliyoruz. Sadece HDP değil, bu ülkede barış, demokrasi, özgürlük isteyenler, ülkenin refaha kavuşmasını isteyenler cezaevindeler. Barış akademisyenleri, gezi davasında yargılananlar, milletvekilleri, belediye eş başkanları ve bu toplumun güven duyduğu birçok kesimin bugün cezaevinde olduğu gerçeğini hepimiz çok iyi biliyoruz."

Urfa'da birinci partinin HDP olduğunu dile getiren Buldan, PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerinde uygulanan tecride de tepki gösterdi.

"Hiç kimse HDP'nin Türkiye haklarına rağmen Kürtlere rağmen farklı bir yol yöntem izleyeceğini düşünmesin. Biz ne yapacaksak sizlerle birlikte yapacağız. Biz ne yapacaksak, ne karar alacaksak sizlerle birlikte yapacağız. Buna kimsenin kuşkusu olmasın. Bu ülkenin Kürt sorunun demokratik yöntemlerle çözülmesine, adalete büyük ihtiyacı var" diyen Buldan, Emine Şenyasar'ın adalet mücadelesini sahiplendiklerini ve yükselteceklerini kaydetti.

Buldan son olarak 3 Temmuz'da gerçekleştirecekleri kongreye çağrı yaptı.

Kongre, faaliyet raporlarının okunmasıyla devam etti. Ardından gidilen seçimde, HDP Urfa İl Eşbaşkanlığına Ahmet Atış ve Aliye Kızıldamar seçildi.

Kongre Hozan Şervan'ın seslendirdiği şarkılar eşliğinde çekilen halaylarla sona erdi.