6 Mayıs 2024 Pazartesi

Umut Erbay yazdı | Devrimci direniş Soylu'ya diz çöktürdü

Faşist şeflik rejimi, kadın isyanına, direnişine duyduğu öfke ve kini her fırsatta açıkça ifade ediyor. Komünist kadınların verdiği mesaj nettir. İşkencecilere boyun eğmeyen iki komünist kadının saçlarından süzülen isyan, saçlarını politik islamcı faşist İran rejiminin kurallarına göre örtmediği için katledilen Rojhilatlı Mahsa Amini'nin saçlarından süzülerek yayılan isyana karışmıştır. İki komünist kadını ve Amini'yi birleştiren ruh, faşizm karşısında kadın isyanına öncülük iradeleri olmuştur. Komünist kadınların duruşu, kadın iradesi ve aklıyla kadın devrimini büyütme çağrısıdır.

Faşist şeflik rejimi devrimci harekete ve onun öncü bölüklerine karşı tüm güçlerini kullanarak saldırmaya devam ediyor. Bu saldırıların her zaman dikkat merkezinde ise devrimci öncünün politik askeri cephesi duruyor. Politik askeri cepheye vurulacak tüm darbeler bir kazanım olarak kabul edilse de esas murat edilen bu cephenin tamamen ortadan kaldırılması, tasfiyesidir. Politik askeri cephenin tasfiyesi iktidar mücadelesinde de geriye düşüşle eşdeğer kabul edilir. Politik askeri cephesi tasfiye edilmiş bir örgüt, burjuvazi için belli düzeylerde 'kabul edilebilir' bir noktaya çekilmiş sayılır.

Faşist şef ve onun sözcüsü Süleyman Soylu'nun komünist öncüye olan öfkesinin temel dayanak noktası tam da bu sorunsaldır. Süleyman Soylu'nun komünist öncünün zor örgüt olduğu söyleminde ortaya iki temel gerçek çıkmaktadır. Soylu, iki temel gerçeği kanlı ağzından itiraf etmiştir. Soylu, komünist öncünün tarihsel birikimini, devrim iddiasındaki netliği, tutarlılığı ve politik askeri cepheyi tasfiye saldırılarındaki yenilgisini kabul ederek başarısızlığına kılıf uydurma çabasındadır. Faşist şefine "çok uğraşıyorum ama ne yapayım zorlar" demektedir.

Komünist öncünün tarih hanesindeki saldırı, gözaltı, tutuklama oranı sayısızdır. Faşizmin, komünist öncüyü bitirdiği, yok ettiği serenatında somutlanan yalanları da. Komünist öncünün tarih sayfalarında kayıtlı bir başka gerçeği de tüm saldırıları ayakta, dimdik karşılama ve tüm saldırılardan daha fazla güçlenerek çıkma çıtasına bağlı yürüme pratiğidir. Son saldırıda üç komünistin direnişi, komünist öncünün tarihsel birikiminin en somut yansımasıdır. Üç komünist direnişleriyle, yıllardır devrimci öncüye karşı tasfiye saldırıları sürdüren faşist şeflik rejimine net bir yanıt vermişlerdir.

Tüm hapishaneleri işkence merkezine dönüştüren faşist şefin, gardiyanlarına dönük yapılan haklı devrimci şiddet eylemi üzerinden komünistleri yalnızlaştırma çabası kendisine karşılık bulamamıştır. Tam tersine komünistlere dönük sistematik olarak uygulanan işkenceye karşı tepki temel gündem olmuştur. Tüm kara propagandasına rağmen komünistleri yalnızlaştırmayı başaramayan Soylu'nun kabul edeceği bir gerçekte devrimci öncünün, komünistlerin eyleminin haklılığı ve meşruluğudur.

İşkenceci kontra güçleriyle üç komüniste tüm kin ve hırsıyla saldıran faşist şeflik, onları imha edememiş olmanın derin pişmanlığını yine kontra güçleri ağzıyla itiraf etmiştir. Sözde komünistleri dizleri üzerinde gösterme görüntülerinde medet uman faşist şef ile borazanı Soylu, devrimci irade karşısında diz çökmüştür. Tam da bu nedenle komünistleri hızla tutuklama ve her birini farklı bölge hapishanelerine sürgün etme yoluna gitmiştir. Gözaltında tüm işkencelerine rağmen kıramadığı devrimci iradeyi bu yolla teslim alamayacağının elbette farkındadır. Yaptığı son saldırı hamlesiyle komünistlerin ailelerine, yoldaşlarına ve en genelde kitlelere mesaj vermek istemektedir. Çürümüş ve her yanından pislik akan Soylu, çaresizlik girdabında bizim karşımızda olmanın sonuçları deme derdindedir.

Faşist şeflik rejimi, kadın isyanına, direnişine duyduğu öfke ve kini her fırsatta açıkça ifade ediyor. Komünist kadınların verdiği mesaj nettir. İşkencecilere boyun eğmeyen iki komünist kadının saçlarından süzülen isyan, saçlarını politik islamcı faşist İran rejiminin kurallarına göre örtmediği için katledilen Rojhilatlı Mahsa Amini'nin saçlarından süzülerek yayılan isyana karışmıştır. İki komünist kadını ve Amini'yi birleştiren, faşizm karşısında kadın isyanına öncülük iradeleri olmuştur. Komünist kadınların duruşu, kadın iradesi ve aklıyla kadın devrimini büyütme çağrısıdır.

Faşist şeflik rejimi komünistlere dönük son saldırı hamlesinin ortaya çıkardığı sonuçlar üzerine elbette kendi derslerini alacak ve buna göre konumlanacaktır. Komünist öncünün tarih hanesine ise direniş ve devrimci duruşun yeni bir notu düşülmüştür. Tek tek komünistlerin ve emekçi sol hareketin üç komünistle ortaya çıkan tabloyu herhangi bir gözaltı saldırısı gibi okumaması ve gerekli sonuçları çıkarması dönemin görevlerinden birisidir.

En başta faşist şeflik rejiminin en büyük kabusunun işçi, emekçi ve ezilen halklarımızın adalet ve özgürlük mücadelesinden beslenen devrimci zor ve onun eylemi olduğu gerçeği bir kez daha bilince çıkarılmalıdır. Politik mücadelenin zor araçlarının korunması kadar, güçlendirilmesi hedefi ise dönemin en acil görevleri arasında bulunmaktadır. Faşist şeflik rejimi karşısında kitleleri cepheleştirme hedefine bağlanan devrimci eylemin başat gündemlerinden biri, devrimci zorun zorunluluğunun kitlelere kavratılmasıdır. Faşist şef ve onun düzeninin koruyucusu tüm kurum ve aygıtları devrimci şiddetin meşru hedefidir. Bu bilinci bulanıklaştıran her türlü pratik ya da söylem gayrimeşrudur.

Mahsa Amini'nin katlinin ardından Rojhilat Kürdistan'ından başlayarak dalga dalga yayılan isyan ve ayaklanma ezilen halklarımız bakımından yeni bir umut ve soluk oluşturdu. Faşist rejimler kendilerini koruma, yaşatmanın yolunu katliam ve sınırsız zor yolunda arıyor. Ezilen halklarımızın da kendilerini savunmak ve faşizmi alaşağı etmek için fiili meşru mücadele hattından yürümek ve devrimci zora başvurmak dışında seçeneği bulunmuyor. Kitleler fiili meşru mücadele hattından devrimci zorun bir zorunluluk olduğunu özümseme ve buna uygun konumlanmaya her zamankinden daha yakın. İsyan ve ayaklanmalar anı yakalayan öncüyle devrimle taçlanacaktır. Öncünün önderleşmesi ise ancak ve ancak anın görevlerini kavrayan ve hızla bu hatta konumlanan komünist öznelerle kazanılacaktır. Üç komünistin duruş ve direnişinin ortaya çıkardığı anın görevleri de budur.