29 Mart 2024 Cuma

Tutsak yakınları: Neden kimse bizi duymuyor

Adalet Nöbetini sürdüren tutsak yakınları "Neden bizi kimse duymuyor" diyerek tepki gösterdi. Aileler, derhal yakınlarının tedavilerinin gerçekleşmesini ve tahliye edilmesini istedi. 

Tutsak yakınlarının Adalet Nöbetleri Diyarbakır ve İzmir'de sürüyor. 

DİYARBAKIR
Diyarbakır'daki Adalet Nöbeti 268. gününde. Aileler bugün nöbetlerine Diyarbakır Adliyesinde devam etti. Ailelere, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır İl Eşbaşkanı Gülistan Atasoy, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP),  Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği (MED-DER), Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER) ve Tutuklu Aileleri İle Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER) üye ve yöneticileri de destek verdi.

Diyarbakır T Tipi 2 Nolu Hapishanesinde tutsak Hamdusena Ada'nın ablası Reşahat Ada, 9 aydır adalet arayışlarının sürdüğünü belirterek, "Neden kimse bizi duymuyor?" diye sordu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'a seslenen Ada, "Çocuklarımız neden sürgün ediliyor, hasta tutsaklar neden tahliye edilmiyor, neden infazları yakılıyor?" diyerek tepki gösterdi.

Baskılarla tutsakların iradelerinin kırılamayacağını vurgulayan Ada, "Çocuklarımızın yanındayız. Çocuklarımız tahliye edilsin, infazları yakılmasın, çocuklarımız tedavi edilsin. Cezaevlerinde tabutlar çıkmasın. Nerede siyasi partiler, hepsine başvurduk. Kimse destek vermedi, sesimizi duymadı. Ağır hasta tutsaklar bırakılsın. Bizler her gün adalet talebini haykırmaya devam edeceğiz. Bunları kabul etmeyeceğiz. Tutsaklar özgürlüğüne kavuşana kadar mücadelemiz sürecek" dedi.

Diyarbakır D Tipi Kapalı Hapishanesinde tutuklu Abdulselam Güler'in kardeşi İnci Güler, aylardır kanunların uygulanması için nöbette olduklarını ifade ederek, "Cezaevlerinde her gün zulüm artıyor. Elektrik faturaları bile tutsaklara ödetiliyor. Tutsakların elektrik masraflarını bile aileler karşılıyor. Bu da tutsakları terbiye etme çabalarıdır. Bu zulmü kabul etmiyoruz. Adalet Bakanı'nın adaleti bu mu? Kanunlar, haklar herkese eşit uygulanmalı. Kürt olduğumuz için tüm bunlar yaşatılıyor. Bunları kabul etmeyeceğiz, sonuna kadar mücadele edeceğiz" dedi.

Tutsak ailelerine seslenen Güler, "Tutsak anneleri sesimize ses katmalı. Hep birlikte tutsaklara özgürlük isteyelim. Kanunların herkese eşit uygulanması için birlikte mücadele edelim" çağrısında bulundu.

Eylem, "Bijî berxwedana zindanan" sloganıyla sona erdi. 

İZMİR
İzmir'de de Adalet Nöbeti'nin 98.'si İzmir Adliyesi önünde sürdü. "Deng bide zindanan", "Hasta tutsaklara özgürlük" yazılı önlükler giyen tutsak yakınları, "Bijî berxwedana zindanan" ve "Hak hukuk adalet" sloganları attı. Eyleme Halkların Demokratik Partisi (HDP) Aliağa ve Menemen ilçe yöneticileri de katıldı.

Söz alan HDP Aliağa İlçe Eşbaşkanı Gül Ekinci, ailelerin yanında olduklarını belirterek, "Tutukluların yaşam haklarının ellerinden alınmasını istemiyoruz. Tutsak olmaları, yaşam haklarının ellerinden alınacağı anlamına gelmez. Tedavilerinin bir an önce gerçekleştirilmesi için yetkililerin çaba sarf etmesini istiyoruz. Annelerin haklı olan talepleri yerine getirilmelidir" dedi.

HDP Menemen İlçe Eşbaşkanı Ekrem Karakuş da, adaletin sağlanması ve hasta tutsakların tahliye edilmesi çağrısında bulundu.

Son olarak söz alan tutsak yakını Hanım Sever, başta hasta tutsaklar olmak üzere herkes için adalet istediklerinin altını çizdi. Sever, hapishanelerdeki baskıların son bulmasını isterken, infazı yakılan tutsaklar için de tahliye çağrısını yineledi. Sever, "Adalet ve barış istiyoruz. Cezaevinden cenaze çıkmasın. Anneler olarak artık dayanamıyoruz. Bıçak kemiğe dayandı. Artık yeter diyoruz" dedi.

Nöbet, oturma eyleminin ardından sloganlar eşliğinde son buldu.