18 Nisan 2024 Perşembe

Tutsak yakınları: Kişiye özel kanun olmamalı

Adalet Nöbeti eyleminin 266. gününde kişiye özel kanun olmaması gerektiğini belirten tutsak yakınları, "Hiçbir dilde anlaşılmadık. Geç olmadan talepler karşılanmalı" dedi.

Hasta ve infazı yakılan tutsakların aileleri, Adalet Nöbeti eyleminin 266. gününde Diyarbakır D Tipi Hapishanesi önünde açıklama yaptı.

Ailelerin eylemine, Tutuklu Aileleri İle Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER), Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER), Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği (MED-DER) ve 78'ler Derneği yöneticileri de destek verdi.

Aileler adına konuşan 30 yıldır tutuklu olan Abdulhalim Kırtay'ın kızı Herdem Mervani, kanunların kişiye özel olmaması gerektiğini belirterek, "Kanunlar bütün tutsaklar için geçerli olmalı. Gün geçtikçe tutsakların sağlık durumu kötüye gidiyor. Birçok tutuklu hayatını kaybetti. Tüm siyasi partiler sesimizi duymalı. Meclis'te, her alanda gündeme getirmeliler. Taleplerimiz karşılanmalı. Adalet Bakanı'na sesleniyoruz. Şimdiye kadar çok sayıda kanun çıkarıldı, çok sayıda kişi tahliye edildi. Ancak bizim taleplerimiz duyulmuyor. Hasta tutuklular bir an önce tahliye edilmeli, sağlık durumları kötüye gidiyor" dedi. 

'HİÇ BİR DİLDE ANLAŞILMADIK'
"Hiçbir dilde anlaşılmadık" diyen Mervani, "Geç olmadan talepler karşılanmalı, hasta tutsaklara özgürlük, infazları yakılan tutuklular serbest bırakılmalı" diye seslendi.

Hapishanelerde elektrik ve su faturalarının tutsaklara ödetildiğini dile getiren Mervani, bu duruma son verilmesini istedi. 

Adalet Nöbeti eylemi, "Bijî berxwedana zindanan" ve "Hak, hukuk, adalet" sloganlarıyla sona erdi.