3 Mayıs 2024 Cuma

Türkoğlu: Belediye yönetimlerini erkek egemenliğinden arındıracağız

DEM Parti, yerel seçimler öncesinde kadın il eşbaşkanları toplantısı düzenledi. Toplantının açılış konuşmasını yapan DEM Parti Kadın Meclisi Sözcüsü Türkoğlu, 31 Mart seçimlerinde elde edecek kazanımların, Kürt halkı başta olmak üzere halklar, kadınlar, ezilenler, sömürülenlere ait olacağını söyledi. Kadın adayları etrafında kenetlenen iradenin yerinden ve yerelden demokrasi olduğunu, eşbaşkanlık ve eşit temsiliyetten vazgeçmeyeceklerini vurgulayan Türkoğlu, "DEM Partili kadınlar olarak demokrasi ve toplumsal cinsiyete duyarlı belediyecilik anlayışından uzak kayyum zihniyetine karşı kendimizi de kentimizi de bizler yöneteceğiz" dedi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) yerel seçimler öncesinde kadın il eşbaşkanları toplantısı düzenledi. Toplanın açılış konuşmasını DEM Parti Kadın Meclisi Sözcüsü Halide Türkoğlu yaptı.

Söze, 9 Ekim 2023 tarihinde tutuklanan HDP İzmir İl Eşbaşkanı Berna Çelik'i selam göndererek başlayan Türkoğu, "Onun nezdinde erkek egemen otoriter rejim tarafından haksız ve hukuksuz şekilde tutuklanan tüm arkadaşlarımıza ve sürgünde olan il eşbaşkanlarımıza selamlarımızı iletiyoruz" dedi.

'EMPERYALİZMİN KIŞKIRTTIĞI SAVAŞLARA SEYİRCİ KALAMAYIZ'
Ukrayna savaşından İsrail'in Filistin tarafından işgaline, Irak ve İran'da yaşanan savaşlardan Rojava'ya yönelik saldırılara kadar bir savaş coğrafyasında bulunduklarını hatırlatan Türkoğlu, "Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da halklar savaşın hedefinde. Ne yazık ki bu durumdan en çok etkilenen kadınlar ve çocuklar oluyor. Göç, taciz, tecavüz, kadın bedeninin teşhir edilmesi gibi birçok mesele bu savaşın içinde yer alıyor ve katlanarak büyüyor. Bizler tüm bu zulüm politikalarına rağmen barışta ısrarcı olmaya devam edeceğiz. Emperyalizmin kışkırttığı savaşlara seyirci kalamayız. Halkların birbirini boğazlamasına seyirci kalamadığımız gibi, Filistinli çocukların parçalanan bedenlerine seyirci kalamadığımız, kadın bedenlerinin savaş ortamlarında teşhir edilmesine seyirci kalamadığımız gibi, Kürt halkının barış talebi ve onurlu mücadelesine karşı İHA-SİHA ve tanklarla cevap vermeye çalışan bu iktidara karşı seyirci kalmadığımız gibi barış taleplerini yükseltmeye devam edeceğiz" diye konuştu.

Emperyalistler savaşlara karşı kadınlar olarak mücadeleyi sürdüreceklerini vurgulayan Türkoğlu, "Bu mücadelenin onurlu bir barışla büyümesini sağlayacağız. Çünkü bunun için bedel ödüyoruz ve bedel ödemeye de devam edeceğiz. Barışı tesis etmek için de daha büyük emek vermemiz gerekiyor" çağrısında bulundu.

'TUTSAKLAR VE TUTSAK YAKINLARIYLA DAYANIŞMAMIZI BÜYÜTECEĞİZ'
Kürt sorununun çözümü ve İmralı tecridinin kırılması için hapishanelerde süren açlık grevleri ve tutsak yakınlarının adalet nöbetini hatırlatan Türkoğlu, tutsaklar ve tutsak yakınlarıyla dayanışmayı büyüteceklerini söyledi.

'ERKEK DEVLET AKLI ERKEKLERİ AKLAMA PEŞİNDE'
Kadınların erkekler tarafından katledildiğini, şiddete maruz kaldığını hatırlatarak, devletin kadın katilleri ve kadınlara şiddet uygulayan erkekleri koruduğuna işaret eden Türkoğlu, "Erkek devlet aklı erkekleri aklama peşindeyken yargı süreci kadınların aleyhine işletiliyor" dedi. Türkoğlu, kadınların kazanılmış haklarını gasp etmeye yönelik erkek egemen iktidarın saldırılarına da değindi, "İstanbul Sözleşmesinden çekilenler bu kez nafaka hakkımıza saldırıyor. İçinde kadınların olmadığı çalıştaylar, konferanslar düzenleniyor. Bu iktidara en büyük cevabı verecek olan da biz kadınlar olacağız. Bu sempozyumları, konferansları ve kararlarını kabul etmiyoruz" diye konuştu.

'ÖZGÜRLÜK TUTKUSUNU YÜREĞİMİZDEN ATAMAMALARI ERKEK EGEMEN SİSTEME DERT OLSUN'
Yoksulluğa karşı kadınların yürüttüğü mücadeleye işaret eden Türkoğlu, kadın emeğinin görünmez kılınmasını, kadınların sadece aile ile tanımlanmasını, nasıl giyineceği, kaç çocuk doğuracağına müdahale edildiğini hatırlattı. Buna itiraz eden kadınların tutuklandığını söyleyen Türkoğlu, "Özgürlük tutkusunu yüreğimizden ve bilincimizden söküp atamıyorlar. Bu da erkek egemen sisteme dert olsun" dedi.

'TOPLUMSAL CİNSİYETE DUYARLI BELEDİYECİLİKLE KENTİMİZİ YÖNETECEĞİZ'
Yerel seçimlere de değinen Türkoğlu, Kürdistan'ın birçok yerinde 100 bine yakın delegenin katılımıyla halk oylaması yaptıklarını hatırlatarak, "Türkiye ve dünyaya model olacak bir yöntem. Hem merkezi yönetimde hem de yerel yönetimlerde hayalini kurduğumuz doğrudan demokrasinin uygulandığı bir model" diye tanımladı. Halk oylamasında seçilen kadın adayları kutlayan Türkoğlu, 31 Mart seçimlerinde elde edecek kazanımların, Kürt halkı başta olmak üzere halklar, kadınlar, ezilenler, sömürülenlere ait olacağını söyledi. Halk oylamasında yer yer erkek egemen yaklaşımlarla mücadele ettiklerini aktaran Türkoğlu şöyle konuştu: "Bizim mücadelemiz bir bütündür, değişir, dönüştürür ve sürekli olmaya devam eder. Kadın adaylarımız etrafında kenetlenen irade ise yerinden ve yerelden demokrasidir. Eşbaşkanlık ve eşit temsiliyet mor çizgimizdir, vazgeçmiyoruz diyenlerin kararlı iradesidir. Haklarımızdan ve kazanımlarımızdan vazgeçmiyoruz, gasp edilen hakların tamamını almaya geliyoruz diyerek ön seçimlere hayat veren kadın yoldaşlarımıza, genç kadınlara ve siz değerli il eşbaşkanlarımıza çok teşekkür ediyorum."

"DEM Partili kadınlar olarak demokrasi ve toplumsal cinsiyete duyarlı belediyecilik anlayışından uzak kayyum zihniyetine karşı kendimizi de kentimizi de bizler yöneteceğiz. Çalışmalarımızı bu kararlılık ve inançla sürdüreceğiz" diye konuşan Türkoğlu, DEM Parti'nin 31 Mart seçimlerinde belirleyici konumda olduğunu söyledi. Kadın il eşbaşkanlarına seslenen Türkoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: "Kararlılıkla çıktığımız bu yolda, gece gündüz çalışan bu yolun emektarları olan siz değerli kadın eş başkanlarımıza ciddi görevler düşüyor. Buradaki her bir kadın il eşbaşkanımız Barış Annelerinin, Cumartesi Annelerinin, Sakinelerin, Sevelerin, Gültanların, Rozaların ve adını sayamadığım birçok kadın arkadaşımızın özgürlük mücadelesinin devamcısı olarak çalışıyor ve çalışacaktır."

'EŞBAŞKANLIK SİSTEMİ MÜCADELEMİZİN KAZANIMIDIR'
Eşit temsiliyete bağlı olarak eşbaşkanlık sistemini ve fermuar sistemini hayata geçirdiklerini vurgulayan Türkoğlu, "Bu sistem biz kadınların uzun yıllar emek verdiği mücadelenin kazanımıdır. Kadın mücadelemizin esası özgün ve özerk örgütlenmedir. Partimizin her toplantısından önce kadın toplantılarımızı gerçekleştiriyor, buradan sözümüzü daha güçlü şekilde hem partiye hem de kamuoyuna yansıtıyoruz" diye ekledi.

'KENTLERİ VE BELEDİYE YÖNETİMLERİNİ ERKEK EGEMENLİĞİNDEN ARINDIRACAĞIZ'
Rantçı, talancı, tekçi, cinsiyetçi partilere ve belediyelere mecbur olmadıklarını vurgulayan Türkoğlu, kadın belediyeciliğini inşa edeceklerini söyledi. Batıda halkların kazanacağı, yönetimlerde temsil edileceği bir modeli esas alacaklarını belirten Türkoğlu şunları söyledi: "Büyük kentlerde iddialı partiler erkek adaylarını açıkladılar, erkek egemen bakış açısında proje ve vaatlerine başladılar. Bunlar vaat partileridir. Sadece söylerler, yarın da söylediklerini inkar ederler. Kadınlara danışmadan yapılan hiçbir projeyi kabul etmediğimizi ifade ediyoruz. Kadınlara danışmadan hayata geçirilmek istenen projeleri hazırlayan aklı reddediyoruz, geçiniz. Bütün kentlerde bizler emek veriyoruz, alınterimizle kentlerdeki yaşamı bizler inşa ediyoruz. Bizler üretiyoruz, o zaman bizler yöneteceğiz. Kentleri ve belediye yönetimlerini erkek egemenliğinden arındırmak için geliyoruz. Ekolojik, kadın özgürlükçü kentleri bizler inşa ettik, inşa etmeye devam edeceğiz. Genç kadınların, engelli kadınların yerel yönetimlerde karar mekanizmalarına katılmalarını sağlayacağız. Kadın yoksulluğunu ortadan kaldıracak politikaları bizler hayata geçireceğiz. Eşit yönetimi eşit kaynaklarla hayata geçireceğiz."

Türkoğlu, bu yıl 8 Mart'ın yerel seçim sürecine denk geldiğini hatırlatarak, "Zaman kadınların zamanı, kentler kadınların kentleri olacak. DEM Parti geliyor, kadınlar geliyor. Şimdi umut etme vakti, bizden çaldıklarını geri alma vakti. Kazanımları yerelden büyütmenin vakti" dedi.

Partilerinin il ve ilçe kadın eşbaşkanlarının yaşadıkları kentin ve kadınların sorunlarını iyi bildiğini belirten Türkoğlu, İstanbul, İzmir, Mersin, Serhat ve Diyarbakır bölgelerinde kadınlarla toplantılar düzenleyeceklerinin bilgisini verdi. Bu toplantılarda seçim stratejilerini, yerel yönetimler stratejilerini, seçim beyannamelerini, yerel seçimlere daha güçlü hazırlanmak için neler yapmaları gerektiğini konuşacaklarını söyleyen Türkoğlu, DEM Parti il ve ilçe kadın meclislerini güçlendirme, kadın meclislerinin olmadığı yerde örgütlenmesini sağlama çağrısında bulundu.

'KAYYUMLARI KENTLERİMİZDEN SÜPÜRECEĞİZ'
Türkoğlu, "Kayyumları göndereceğiz, kentlerimizden kayyumları süpüreceğiz. Bizler kazanınca kadınlar kazanacak; bu ülkenin ezilenleri, emekçileri, yok sayılanları kazanacak, kentler kazanacak. Özgür kentlerin inşa vakti gelecek" dedi.

Türkiye'de faşizmin en çok kadınları hedef aldığını ve ayrıştırmaya çalıştığını söyleyen Türkoğlu, "Buna geçit vermeyelim. Ev ev, sokak sokak dolaşmaya, temas etmeye ihtiyacımız var. DEM Parti il eşbaşkanları olarak en büyük görev sizlere düşüyor. Bu işin öncüleri sizlersiniz. İllerimiz size emanettir, bu kararlılıkla sizleri selamlıyorum. Serkeftin ji me re" diye konuştu.