29 Nisan 2024 Pazartesi

Türk-İş ve Hak-İş hükümetle anlaştı, işçiler istifa çağrısı yaptı

Sarı sendikalar Türk-İş ve Hak-İş kamu iş yerlerindeki 700 bin işçinin ek zam talebini görmezden gelerek Çalışma Bakanlığı'yla anlaşarak bir kez daha işçileri sattı, tepki gösteren işçiler sendika yöneticilerini istifaya çağırdı.

Asgari ücretin belirlenmesinin ardından 700 bin işçinin çalıştığı kamu iş yerlerinde ek zam hareketliliği başladı. Türk-İş üyesi işçiler iş yerlerinde eylemlere başladı, işçilerin baskısıyla Harb-İş eylem takvimi açıkladı. Eylemler iş yerlerinden kent merkezlerine yayıldı, Harb-İş üyesi işçilerin baskısıyla 27 Ocak'ta Ankara'da miting kararı alındı. Geçen cumartesi günü yapılması planlanan Harb-İş'in Ankara mitingi, Türk-İş'in eylem kararı alacağı 29 Ocak'taki toplantı gerekçesiyle iptal edildi.

HAFTA SONU TOPLANTI YAPILDI
Hafta sonu yapılan kamu iş yerlerinde örgütlü olan sendikaların oluşturduğu Kamu Koordinasyon Kurulu toplantısına Türk-İş'in daveti üzerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ve Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası (TÜHİS) yetkilileri de katıldı.

Evrensel'in haberine göre hükümet yetkililerinin teklifi, toplu sözleşmesi mart ayında olan işçilerin sözleşmelerin başlangıç tarihini ocak ayına çekmek oldu. Hak-İş'in bu teklifi imzalamaya hazır olduğunu belirten ve Hak-İş'e teşekkür eden hükümet temsilcileri, Türk-İş'e de bu teklifi yaparak "Ek zam yok" dedi.

İŞÇİDEN HABERSİZ ANLAŞTILAR
Başkanlar Kurulunu toplayan Türk-İş, daha sonra sendikaların genel merkez yöneticileri ve il temsilcileriyle toplantı yaptı. Toplantıda hükümet temsilcileri ile yapılan görüşmeyi aktaran Türk-İş yöneticileri, Hak-İş'in anlaştığını açıkladı. Toplantıda ek zam yolunun kapalı olduğunu belirten Türk-İş yöneticileri özetle, "Yürüyüş, eylem yapıp ek zam alamazsak daha kötü olur" ifadelerini kullandı, toplantıda hükümetin sözleşme yürürlük tarihi ocak ayında olan işçiler gibi, sözleşme yürürlük tarihi mart ayında olan işçilerin ücretlerine de yüzde 32.57'lik zam yapılması teklifinin kabul edildiği iddia edildi. Toplantı sonrası Türk-İş Kamu Koordinasyon Kurulu Çalışma Bakanı ile görüşmeye gitti.

Görüşmede kamu işçilerinin ek zam talebi görmezden gelinirken, üçüncü 6 aylık dilime mart ayında giren işçilerin ücretlerine, bu dilime ocak ayında giren işçilerin ücretlerine yapıldığı gibi yüzde 32.57'lik zam yapılmasına imza atıldı. 

'SÖZLEŞME YOK, ZAMANI GELİNCE ALIN'
Türk-İş Başkanı Atalay yaptığı açıklamada kamudaki 700 bin işçiyi ilgilendiren 2023-2024 dönemini kapsayan Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü'nün son 30 yılın en iyisi olduğunu iddia etti. Atalay bu sözleşmenin yüksek enflasyon nedeniyle eridiğini söyledi. Geçen hafta hazine ve maliye bakanı ile görüştüklerini dile getiren Atalay, "Sözleşme yok, zamanı gelince bu parayı alın dediler. Perşembe günü Cumhurbaşkanı ile görüşüldü. Son olarak dün akşam toplandık. Bakan bey, 'Konuştuklarımızı zapta alalım. Sözleşmesi ocak ayından sonra olanların hepsinin farkını vereceğim' dedi. Bazı arkadaşlar soruyor, ilave bir şey alır mısın? İlave bir şey konusunda kimse müspet bir şey söylemiyor" dedi.

TÜRK-İŞ VE HAK-İŞ'E İSTİFA ÇAĞRISI
Anlaşmaya tepki gösteren işçiler Türk-İş'e, "Bunların işi, işi yokuşa sürmek" derken, Harb-İş'e ise "Bunun için mi mitingden vazgeçtiniz" diye sordu. Tepkilerini sosyal medyadan da gösteren işçiler Türk-İş ve Hak-İş yöneticilerini istifaya çağırdı.