3 Mayıs 2024 Cuma

Türk devleti ihracatta artış gösteren ürünleri kısıtlamamış

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim mitinglerine de yansıyan İsrail'le süren ticarete dair tepkilerin ardından Ticaret Bakanlığı dün İsrail'e yapılan ihracatta kısıtlamaya gidildiğini açıkladı. Ancak TİM verilerine göre, kısıtlama listesinde ihracatı artan ürünlerden hiçbiri yok. Aksine kısıtlama getirilen ürünlerin bir süredir zaten ihracatında düşüş olduğu ortaya çıktı.

Ticaret Bakanlığı dün yaptığı açıklamayla İsrail'e ihraç edilen 54 ürün grubunda kısıtlamaya gidileceğini duyurmuştu. İsrail'in katliamları son bulana kadar kısıtlamanın devam edeceği açıklanırken, İsrail'e ihracatın halen devam etmesi, "tüm ticari ilişkiler kesilsin" açıklamasına neden olmuştu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) verileri ise İsrail'e ihracat kısıtlaması getirilen ürünlerde zaten bir süredir düşüş yaşandığı görülüyor. Ancak artış olan ürünlerin ihracatı ise halen devam ediyor.

TİM verilerine göre, ihracatı kısıtlanan ürünlerin 2024 yılının ilk üç ayında geçen yıla göre ihracat kapasitelerinin düştüğü bilgisi yer alıyor. Kısıtlama getirilen ürünlerden çelik ihracatı yüzde 53, çimento ihracatı yüzde 40, demir ihracatı ise yüzde 24 oranında düşmüş.

İHRACATI ARTAN ÜRÜNLERİN HİÇBİRİNE KISITLAMA GETİRİLMEDİ
Filistin halkına yönelik katliam saldırısının 186. gününde alınan 'ticaret kısıtlaması' kararına rağmen İsrail'e ihracat halen devam ediyor. İhracatı artan ürünlerin hiçbirine ise kısıtlama getirilmedi. 2024 yılının ilk üç ayında geçen yıla göre ihracatı artan ve kısıtlama getirilmeyen ürünler ile artış oranları ise şöyle:
"Zeytin ve zeytinyağı ihracatı yüzde 213
Meyve ve sebze mamulleri ihracatı yüzde 53
Fındık ve mamulleri ihracatı yüzde 51
Kuru meyve ve sebze ihracatı yüzde 43
Tütün ihracatı yüzde 20
Tekstil ihracatı yüzde 12."

'KISITLADIK DEDİKLERİ MALLARIN İHRACATI ZATEN DÜŞÜYOR'
Siyaset Bilimci İnan Mutlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda kısıtlama getirilen malların ihracatının zaten düştüğüne dikkat çekti. İnan, "Ticaret Bakanlığı şapkadan tavşan çıkarmaya çalışıyor ama bilgi çağında yaşadığımızı unutuyor. Kısıtladık dedikleri malların ihracatı zaten düşüyor" diyerek TİM verilerini açıkladı.

Gazze'de insanlar açlıktan ölürken İsrail'e ihracatta kısıtlama getirilen ürünler arasında gıda malzemeleri olmadığına dikkat çeken İnan, "Gazze'de insanlar açlıktan ölüme terk edilirken, İsrail'e gıda ihracatımız artıyor ve kısıtlanan ürünler listesinde hiçbir gıda ürünü yok" dedi.

ERDOĞAN'IN OĞLUNUN GEMİLERİ AŞDOD LİMANINDA
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 17 Ekim 2023 tarihinde, İsrail'in hastanelere yönelik katliam saldırısının ardından sosyal medya hesabından, "İçerisinde kadınların, çocukların, masum sivillerin olduğu bir hastaneyi vurmak, İsrail'in en temel insani değerlerden yoksun saldırılarının son örneğidir. Gazze'de yaşanan ve tarihte benzeri olmayan bu vahşeti durdurmak için tüm insanlığı harekete geçmeye davet ediyorum" paylaşımı yapmış, aynı gün Erdoğan'ın olduğu Burak Erdoğan'a ait geminin, İsrail'in Aşdod Limanı'nda yükleme yaptığı ortaya çıkmıştı.

Gazeteci Metin Cihan, o dönem sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, "Gazze bombalanırken, hatta tam da hastanenin bombalandığı gün, İsrail limanında yükleme yapan geminin Burak Erdoğan bağlantısı hk.
*Geminin adı Halit Yıldırım, şirketin adı Manta Denizcilik.
*Manta Denizcilik'in resmi sahibi Mert Çetinkaya
*Mert Çetinkaya'nın nikah şahidi Tayyip Erdoğan
*Burak Erdoğan-Mert Çetinkaya ortak şirketinin adı MB Denizcilik
*MB Denizcilik'in resmi adresi Üsküdar'daki Manta Denizcilik binası
*MB Denizcilik ile Manta Denizcilik'in bir öncesi resmi adresleri de aynı
*MB Denizcilik ile Manta Denizcilik'in resmi web adresleri bile aynı" ifadelerine yer vermişti."

Cihan, İsrail'e sevkıyat yapan bazı gemilerin AKP, BBP ve HÜDA-PAR üyeleriyle bağlantılı olduğunu da belirtmişti. Gazeteci Cihan'ın paylaşımının ardından Manta Denizcilik bir açıklama yaparak, sevkıyatı doğrulamıştı. Sözleşmenin önceden yapıldığını iddia ederek İsrail ile ticareti meşrulaştırmaya çalışan Manta Denizcilik, Burak Erdoğan'a ait MB Denizcilik şirketine ait gemileri kullandıklarını ve aralarında ortaklık olduğunu da doğrulamıştı.