20 Mayıs 2024 Pazartesi

Türbe sanılan mezar Yunanlı boksörünmüş

Marmaris'de halkın yıllarca türbe diye ziyaret ettiği, adaklar adadığı anıt mezar, Yunanlı bir boksöre ait olduğu öğrenilince talan edildi. Üstelik mimarisi bakımından Türkiye'de başka örneği yok.
Marmaris'in Turgut Mahallesi'nde, yıllarca yöre sakinlerinin türbe diyerek ziyaret ettiği, adaklar adadığı ve dilekler tuttuğu mezar M.Ö. 3. yüzyılda yaşayan Yunanlı boksör Diagoras'a ait çıktı. 
 
Mahalleye hakim tepede yer alan, 40 yıl öncesine kadar köylülerin türbe diye ziyaret ederek adaklar adadığı 2300 yıllık anıt mezarın türbe olmadığı ortaya çıkınca bu defa kaçak kazı nedeniyle içi talan edildi. 
 
Milattan önce 300 yıl önce yaşayan Yunanlı boksör Diagoras ve ailesine ait olduğu ortaya çıkan anıt mezar, mimari yapı anlamında Türkiye'de ayakta kalan tek piramit mezar olma özelliğini taşıyor. Piramit mezar mimari tarzı ile dünyanın yedi harikasından birisi olan Mausoleum'a benzerliği ile dikkat çekiyor. 6 metre yüksekliğinde, 3 metre genişliğindeki piramit mezarın girişinde kitabesi yer alıyor.
 
Türbe olmadığı ortaya çıkınca anıt mezarın içi kaçak kazılar sonrası adeta talan edildi. 
 
Milliyet'te yer alan habere göre, mezarın iç kısmı kaçak kazılar sonrası delik deşik edilirken, anıt mezarın en üstünde olduğu tahmin edilen Rodoslu Diagoras ve eşine ait heykelin de yine kaçak kazılar sonrası kaçırıldığı tahmin ediliyor.