21 Mayıs 2024 Salı

TÜPRAŞ'ın Kırıkkale rafinerisindeki işçilerden eylem

TÜPRAŞ'ın Kırıkkale rafinerisinde çalışan Petrol-İş üyesi işçiler iş bırakma eylemi yaptı. Sendikanın açıklamasına göre işveren, 2019-2020 dönemini kapsayacak TİS görüşmelerinde işçilerin kazanılmış haklarını almak istiyor.
TÜPRAŞ'ın İzmir, İzmit, Kırıkkale ve Batman rafinerilerinde örgütlü Petrol-İş ve işveren arasında süren 2019-2020 dönemini kapsayacak toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinden sonuç çıkmadı. Sendika, geçmiş dönemden kazanılmış hakları bu TİS sürecinde almaya çalışıyor. TÜPRAŞ, 2 yıl olan TİS süresini 3 yıla çıkarmak, vardiya sisteminde ve ücretli mazeret izni hükümlerinde değişiklik yapmak istiyor.
 
‘KRİZİN YÜKÜ İŞÇİNİN SIRTINA YIKILMAYA ÇALIŞILIYOR'
 
Gazete Duvar'ın haberine göre; işçiler, İzmir, İzmit rafinerilerindeki eylemin ardından bu kez de Kırıkkale rafinerisinde de eylem yaptılar. Kırıkkale'deki eylemde konuşan Petrol-İş Kırıkkale Şube Başkanı Murat Kaya, 9 oturumda gerçekleşen görüşmelerden sonuç alınamadığını ve 2 gündür iş bırakma eylemi yaptıklarını söyledi. Kaya ülkedeki ekonomik krizin yükünün işçinin sırtına yıkılmaya çalışıldığını vurgulayarak, "İşverenin tutumundan dolayı 2 gündür buradayız ama hakkımızı alana kadar süresiz burada olacağız" dedi.
 
ÖRGÜTLÜ 4 BİN 300 İŞÇİ BULUNUYOR
 
TÜPRAŞ'ın 4 rafinerisinde örgütlü 4 bin 300 işçi bulunuyor. TÜPRAŞ'ın 2018 yılında cirosu bir önceki yıla göre yüzde 64 oranında arttı ve 88.6 milyar liraya ulaştı. Faaliyet kârı yüzde 18 artışla 5.7 milyar liraya çıktı.