23 Nisan 2024 Salı

Tuğluk'un tahliye kararına 5 yerden itiraz

Demans hastası Kürt siyasetçi Aysel Tuğluk için Kobanê davasında verilen tahliye kararına savcılık, Adalet Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve MİT Müsteşarlığı itiraz etti. Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi itirazları reddederek, dosyayı Ankara 23. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi.

Demans hastası Kürt siyasetçi Aysel Tuğluk'un tahliyesi için aylardır yürütülen mücadele sonucu, geçen haftalarda yargılandığı Kobanê kumpas davasında Tuğluk için tahliye kararı verildi. Tahliye kararı öncesi Tuğluk'un hastalığına rağmen zorla ifadesi alınmaya çalışılarak işkence edilmiş, aynı hafta içerisinde 28 Şubat davasından hüküm giyen demans hastası emekli orgeneral Çevik Bir ise tahliye edilmişti.

Kobanê davasında Tuğluk için tahliye kararı verilmesine rağmen, başka bir dosyadan hüküm giyen ancak denetimli serbestlik hakkı olan Tuğluk'un tahliyesi hükmü gerekçe gösterilerek engellenmişti. Tuğluk için Kobanê davasında verilen tahliye kararına savcılık, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Adalet Bakanlığı ve MİT Müsteşarlığı itiraz etti. 

Savcılık, itiraz dilekçesinde Tuğluk'un Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi olmamasına karşın, dosyanın gerekçesi haline getirilip suç olduğu iddia edilen tweeti "destekleyen tweetler paylaşmak suretiyle MYK üyelerinin eylemlerine iştirak ettiği, böylece meydana gelen olaylardan sorumlu olduğu"nu öne sürdü. 

Tuğluk'un 2013'ten itibaren bu yana örgütü destekleyen beyanlarda bulunduğunu ileri süren savcılık, Tuğluk hakkında Demokratik Toplum Kongresi üyeliği (DTK) nedeniyle açılan ve hüküm giydiği "örgüt üyeliği" davasının yanı sıra "diğer suçlar" nedeniyle kamu davası açıldığını ve kuvvetli suç şüphesinin bulunduğunu savundu.

Savcılık, Tuğluk hakkında verilen tahliye kararına yönelik yapılan itirazın kabulünü ve yakalama kararının çıkarılmasını istedi.

Yapılan itirazları değerlendiren Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi, itirazları yerinde görmediğinden ayrı ayrı reddine karar verdi. Mahkeme, itiraz konusunda bir karar verilmek üzere dosyayı Ankara 23. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi.