3 Mayıs 2024 Cuma

TTB'li kadınlar: Sağlık hakkımızdan ve mücadelemizden vazgeçmiyoruz

TTB'li kadınlar, 8 Mart dolayısıyla Ankara'da düzenlediği basın toplantısında, kadınlar için sağlıkta 8 talep sıraladı. Kadınlar, "Yaşamlarımızdan, sağlık hakkımızdan ve mücadelemizden vazgeçmiyoruz" dedi.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Kolu ile Ankara Tabip Odası Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Komisyonu, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde düzenlediği basın toplantısında, kadınlar için taleplerini açıkladı.

Dr. Ebru Demirel ve Dr. İlkay Çelik tarafından okunan açıklamada, TTB Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Kolu'nun; halkın sağlık hakkının, doğanın, kadınların, yaşamın ve özgürlüğün her daim savunucusu olduğu vurgulandı, 8 Mart'ta kadınlar için sağlıkta 8 talep sıralandı.

"Yaşamlarımızdan, sağlık hakkımızdan ve mücadelemizden vazgeçmiyoruz" denilen açıklamada, kapitalist, rantçı, erkek egemen sisteme karşı kadınların yaşanabilir bir dünya için; eşitlik, adalet, barış için sırt sırta verip mücadele ettiği belirtildi.

AKP-MHP iktidarı döneminde sağlıkta dönüşüm programlarıyla halkın, kadınların sağlık hakkının gasp edildiği, sağlık alanının kışkırtılmış talep ile Sağlık Bakanı'nın da bizzat sahibi olduğu özel hastanelere peşkeş çekildiği kaydedilen açıklamada, "Sağlığın en temel uygulamalardan itibaren paralı hale geldiği bu sistemde sınıf ayrımı derinleşmiş, kadınlar, özel gereksinimleri ile en fazla zarar gören grup haline gelmiştir. Üreme ve cinsel sağlık hizmetleri birinci basamakta neredeyse durdurulmuştur. 23 yıldır iktidarda olanlar, kadınlara evde oturmayı, kahkaha atmamayı, üç çocuk doğurmayı, kısacası kendi bedenleri ve yaşamları hakkında erkeklerin karar veren olduğu yaklaşımını, her geçen gün daha da gerici, cüretkar şekilde dillendirmiş, örtük ve açık politikalarıyla, kadınlar üzerindeki tahakkümlerini derinleştirmeye çalışmışlardır. İktidarın gerici söylemleri nedeniyle yasal hak olan kürtaj kamu hastanelerinde tıbbi endikasyon dışında yapılmamaya başlanmıştır. Çocuk sahibi olmak istemeyen kadınlara tek adres özel hastaneler gösterilmiş, özellikle yoksul kadınlar seçeneksiz bırakılmıştır" denildi.

'HPV AŞISI ÜCRETSİZ YAPILMALIDIR'
Bilimsel araştırmaların, HPV aşısıyla önlenebilen rahim ağzı kanserinin son yıllarda arttığını gösterdiğine dikkat çeken TTB'li kadınlar, "Rahim ağzı kanserini bir anda önlenebilir kanser sınıfına sokan ve tıbben devrim niteliğinde bir buluş olan HPV aşısının ücretsiz, çocuk yaş grubundan itibaren aşı takvimine alınması gerekmektedir. Toplumun sağlığını değil sermayenin sağlığını önceleyen iktidar, birçok koruyucu sağlık hizmetinin verilmemesi gibi bir yıl önce sözünü verdiği HPV aşısı konusunda da herhangi bir adım atmamıştır" bilgisine yer verdi.

Kadınlara yüklenen toplumsal cinsiyet rolleri, emek sömürüsü, eğitim ve sağlığa erişim gibi temel insani sorunların deprem gibi olağan dışı durumlarda daha da ağırlaştığı hatırlatılan açıklamada, yerel seçimler yaklaşırken, kadın taleplerine seçim programlarında yeterli önem verilmediğine dikkat çekildi. 

'KADINLARI GÖRMEYENLERE OY YOK'
Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Özellikle şiddetin önlenmesi ve kadın sağlığı hizmetlerinin geliştirilmesinde birçok uluslararası sözleşmece de yerel yönetimlerin önemi vurgulanmıştır. Haklarımıza, sağlığımıza, yaşamlarımıza ağır tehditlerin olduğu bir dönemde kadınları görmeyenlere oy yok diyoruz! Kadın dostu, eşitlikçi, güvenilir şehirler istiyoruz."

Kadın cinayetlerinin politik olduğu, erkek şiddetinin toplumsal cinsiyet eşitliğinin yaşamın her alanında inşa edilmesiyle biteceği belirtilen açıklamada, "Biz, TTB Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Kolu olarak, meslek örgütümüzle birlikte halkın sağlık hakkının, doğanın, kadınların, yaşamın ve özgürlüğün her daim savunucusu olduk, olmaya da devam edeceğiz" denildi.

TTB'li kadınlar, kadınlar için sağlıkta 8 taleplerini de şöyle açıkladı:
Çalışan kadınlar için kadın dostu güvenli alan, cinsel sağlık ve üreme sağlığı odası, emzirme için uygun alan ve çocuklar için kreş İSTİYORUZ.
Hem anne hem baba için en az altı ay devredilemez ücretli ebeveynlik izni İSTİYORUZ.
Tıp eğitiminde toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı derslerin zorunlu olmasını TALEP EDİYORUZ.
Cinsel sağlık ve üreme sağlığı hizmetlerinin ücretsiz kolay ulaşılabilir olmasını, kamu hastanelerinde isteğe bağlı tıbbi kürtaj hakkının yeniden tesis edilmesini İSTİYORUZ.
Ücretsiz HPV aşısının aşı takvimine girmesini İSTİYORUZ.
İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararının iptali ve 6284 sayılı yasanın etkin uygulanmasını TALEP EDİYORUZ.
Tüm sağlık çalışanlarına kadına yönelik şiddete toplumsal cinsiyete duyarlı yaklaşım ile psikolojik ilk yardım eğitimi kampanyası yapılmasını İSTİYORUZ.
Her hastanede toplumsal cinsiyet eşitliğini destekleme birimleri oluşturulmasını İSTİYORUZ."