20 Nisan 2024 Cumartesi

TTB'den Sao Paulo'nun geçeceği ülkelerin tabip birliklerine mektup

TTB, 900 tondan fazla asbest ve çok sayıda tehlikeli madde barındıran Sao Paulo uçak gemisinin geçiş güzergahında bulunan ülkelerin tabip birliklerine mektup gönderdi, yetkilileri ve kamuoyunu uyarmalarını istedi.

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Brezilya'dan Türkiye'ye doğru yola çıkan uçak gemisi Sao Paulo'nun geçiş güzergahındaki İngiltere, İspanya, İtalya, Yunanistan ve Fransa'daki tabip birliklerine mektup gönderdi. TTB mektupta, geminin Türkiye'ye sökülmek üzere gönderilmesinin, Basel Sözleşmesi ve Barselona Sözleşmesi başta olmak üzere uluslararası pek çok antlaşmalara aykırı olduğunu vurguladı.

Geminin Brezilya'dan Türkiye'ye gönderilmesi sürecinde transit ülkelere bilgi verilmemesinin Basel Sözleşmesi'ne aykırı olduğunu kaydeden TTB, bu durumun yasadışı trafik olarak da tanımlanabileceğini ifade etti.

Türkiye'nin ulusal mevzuatına atıf yapan TTB, Çevre Kanunu'nun 11'inci maddesini hatırlatarak, kanunun, Türkiye'ye zehirli atıkların girmesini yasakladığını belirtti. TTB, geminin Tehlikeli Madde Envanteri belgesi kapsamında incelenmesi gereken noktaları da gemi güzergahındaki ülkelerin tabip birliklerine hatırlattı.
 
TTB, 5 ülkenin tabip birliklerine, Sao Paulo'nun tehlikeleri konusunda bulundukları ülkelerin hükümetlerini uyarmaları ve kamuoyunu bilgilendirmeleri çağrısında bulundu.