28 Mart 2024 Perşembe

TKŞ Temsilcilerinden Mirza Berxo: Maxmûr halkının yanındayız

20 Mayıs'tan bugüne Irak Ordusunun Maxmûr Şehit Rüstem Cûdî Kampına yönelik kuşatma girişimleri sürüyor. Berxo, saldırıların KDP ve Türk devletinin Irak'la işbirliği sonucunda gerçekleştiğini ifade etti.

Irak ordusu 20 Mayıs'ta Maxmûr mülteci kampını onlarca zırhlı araç ve ağır silahlarla kuşattı. Kuşatma girişimiyle Maxmûr kampı tel örgülerle çevrilerek halk esir alınmaya çalışılıyor. Maxmûr halkının kuşatma girişimine karşı geliştirdiği direniş 8. gününde devam ediyor.

Saldırıları ve kamp halkının direnişini Komünist Devrimci Hareket (TKŞ) temsilcilerinden Mirza Berxo ETHA'ya değerlendirdi.

'SALDIRILAR KDP VE TÜRKİYE, IRAK İŞBİRLİĞİ SONUCUNDA GERÇEKLEŞİYOR'
Maxmûr halkına yönelik gerçekleşen saldırıları kınadıklarını belirten Berxo, kuşatma girişiminin Irak Ordusunun Türk devleti ve KDP'yle yaptığı işbirliği sonucunda gerçekleştiğini ifade etti. Maxmûr halkının Türk devleti sömürgeci savaş politikaları yüzünden göç ettiğini hatırlatan Berxo, "Orada kamp açıp yaşamlarını sürdürdüler. Ne zamandan beridir orada yaşamlarını sürdürüyorlar. Ama bugün yine üzerilerine bir saldırı gerçekleşti" dedi.

Irak devletinin kampı kuşatma altına almak ve tellerle çevirmek istediğini kaydeden Berxo, şu ifadeleri kullandı: "Maxmûr'u egemenliğine almak istiyor. Orada askeri noktalar açmak istiyor. Maxmûr halkının giriş çıkışını Irak devletinin kontrolü altına almak istiyor. Bu kabul edilemez."

Maxmûr'un kuşatma altına alınmasının bütün Kürtlerin kuşatma altına alınması anlamına geldiği vurgulayan Berxo, "Orada Kürt halkı yaşıyor. O halk önceden zaten göç etmişti. Bir kez daha o halkın üzerinde zulüm ve zor uygulamak istiyorlar. Bu kabul edilemez. Kınanmalı" dedi.

Maxmûr Kampına, Birleşmiş Miller tarafından mülteci kamp statüsü tanındığı halde bugün yapılanlara sessiz kalarak suça ortak olduklarını söyleyen Berxo bu tutumu kınadıklarını söyledi.

'KİMSENİN GÜCÜ MAXMÛR HALKINI KUŞATMA ALTINA ALMAYA YETMEZ'
"Maxmûr halkımız hiçbir zaman kendisini yalnız görmesin. Ruhumuzla, canımızla Maxmûr halkıyla birlikteyiz" diyen Berxo direnişi selamladı. Ne Türk devletinin, ne Irak devletinin ne de KDP'nin gücünün hiçbir zaman Maxmûr halkını kuşatmaya almaya yetmeyeceğini ifade eden Berxo direnişin öncülüğünü kadınların, annelerin yaptığına dikkat çekti.

Direnişin süreciğini söyleyen Berxo, "Halkımız her zaman direnecek. Kimseye baş eğmeyecek. Hiçbir devletin onları kuşatma altına almasına ve saldırmasına izin vermeyecek" dedi.

Maxmûr kampına egemen olmanın bütün Kürtlere egemen olmak anlamına geldiğini kaydeden Berxo, Güney Kürdistan halkı başta gelmek üzere Kürt halkının dört parça Kürdistan ve bulundukları tüm ülkelerde saldırılara karşı çıkması gerektiğini hatırlattı.

Talana ve zulme maruz kalmış Maxmûr kampı halkını bir kez daha göç ettirmek, talan etmek, öldürmek, katliam gerçekleştirmek istediklerini belirten Berxo, "Maxmûr halkıylayız. Direnişlerini selamlıyoruz. Bir damla kanımız kalana kadar Maxmûr halkıyla direneceğiz" dedi.

'DİRENİŞE DESTEK VERİN'
Bütün Kürtlere direnişe destek verme çağrısında bulunan Berxo, "Kalkın, Maxmûr halkının direnişine destek verin. Maxmûr'un üzerindeki saldırıyı kınayın. Irak devletinin Maxmûr halkı üzerinde egemenlik kurmasına izin vermeyin" dedi.