27 Temmuz 2024 Cumartesi

TKŞ Qamişlo'da Kürt Dil Bayramı'nı kutladı

Komünist Devrimci Hareket (TKŞ) Qamişlo'da 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı için açıklama yaptı.

 

Komünist Devrimci Hareket (TKŞ), Qamislo'da yaptıkları açıklamayla 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı'nı kutladı. Açıklamayı okuyan Ronî Qamişlo, Kürt dilinin tarihsel gelişimine değindi.

"1917 Ekim devriminde ilk Kafkas Kürtleri Konferansı 1925'te düzenlenir. Bu konferansta, Latince harfler ile Kürt alfabesi hazırlama görevi Erebê Şemo ve İshalak Morgulov'a verilir. Bunun üzerine 1928'de ilk Kürt alfabesi hazırlanır" diyen Qamislo, aynı yıllarda "Rêya Teze" dergisinin bu alfabeyle yayın hayatına başladığını söyledi.

15 Mayıs 1932'de Celaded Elî Bedîrxan öncülüğünde Şam'da Hawar dergisinin yayın hayatına başladığına dikkat çeken Qamislo, Celaded Elî Bedîrxan ve arkadaşlarının Kürt dili ve alfabesinin geliştirilmesi için çok büyük emekler verdiğini vurguladı.

Hawar dergisinin de Rêya Teze dergisi gibi Kürt dilinin gelişiminde çok büyük katkısı olduğunu ifade eden Qamislo, sömürgeci devletlerin Kürtçe'ye yönelik asimilasyon politikalarına işaret etti.

Rojava Devrimiyle, Kürtçe ve diğer dillerin üzerindeki baskıların kalktığını, dillerin özgürleştiğini söyleyen Qamislo, "Kürdistan'ın dört parçasında tüm halkımız ve Kürt kadınları her alanda dillerine özen göstermelidir. Konuşmak, yazmak, öğrenmek, onunla ilgilenmek, baskıya ve asimilasyona karşı durmak en büyük ve onurlu direniştir" dedi.

Açıklama sloganlarla bitirildi.