29 Nisan 2024 Pazartesi

TJA: Kadın mücadelesi her koşulda sürecek

6 aylık "Bi Jin jiyan azadiyê ber bi azadiyê ve" kampanyasının sonuçlarını açıklayan TJA, "Kürt kadın hareketi olarak bugüne kadar yürüttüğümüz bütün kampanyaların kadın özgürlük mücadelesine ivme kazandırmasının en öncelikli hedefimiz olduğunu yeniden ifade ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Özgür Kadın Hareketi (TJA), 15 Eylül 2023 tarihinde Urfa'da deklare ettiği "Bi Jin jiyan azadiyê ber bi azadiyê ve (Jin jiyan azadî ile özgürlüğe doğru)" kampanyası kapsamında yürütülen çalışmaları paylaştı.

Mardin'in Nusaybin ilçesindeki bir düğün salonunda yapılan açıklamaya, Barış Anneleri, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) milletvekilleri ve çok sayıda kadın katıldı.

Kampanya çalışmalarına ilişkin raporu kamuoyuyla paylaşan TJA aktivisti Eylem Saruca, yüzyılı aşan Kürt kadın mücadele tarihinde son 40 yıla işaret ederek, kampanyaların önemli bir araç olduğunu vurguladı.

'ROJHİLAT'TAN YAYILAN İSYAN TÜM KADINLARA MOTİVASYON OLDU'
Saruca, şöyle devam etti: "Bir taraftan Kürdistan'ı bölen, parçalayan ve aynı zamanda bir erkek egemen sistem olan Cumhuriyet'in kurucu belgesi olan Lozan'ın 100'üncü yılındayız. Bir taraftan da Kürt halk önderi Abdullah Öcalan'a uygulanan insanlık dışı ve ağır bir işkence modeli olan tecrit rejimi de çeyrek yüzyılı aşmış bulunmakta. Fakat aynı yüzyıla, Kürt kadınların kimliğini, mücadele biçimini ve rengini tanımlayan 'Jin, jiyan, azadî' sloganının damga vurduğuna da tanıklık ediyoruz. 21'inci yüzyılın böylesi bir kesitinde toplumsal özgürlüğümüzü ve kurtuluşumuzu sağlamaya olan inancımız, kampanyamızı başlatan en büyük etken oldu."

Kampanyanın İran'da Jina Emini'nin molla rejimi tarafından katledilmesi ve başlayan Jin, jiyan, azadi direnişi temelinde başlatıldığını kaydeden Saruca, Rojhilat'tan tüm dünyaya yayılan isyanın kadınlara bir mücadele azmi ve motivasyon sağladığını vurguladı. Saruca, ardından 6 aylık kampanya sürecinde gerçekleştirilen etkinlikleri sıraladı.

'HER BİR MÜCADELE DENEYİMİ BİRBİRİNİ TAMAMLAYAN BİRER HALKADIR'
Kadın mücadelesinin her koşulda sürdürüleceğini vurgulayan Saruca, şöyle devam etti: "Bu uzun soluklu ve bir o kadar da heyecan verici yolda her bir mücadele deneyimimiz, kadın özgürlüğüne giden yolda aynı zincirin birbiri ardına gelen ve birbirini tamamlayan, güçlendiren birer halkadır. Her bir mücadele deneyimi, bütünün bir parçası ve olmazsa olmazıdır. Bu inançla da 'Jin Jiyan Azadî ile Özgürlüğe Doğru' başlıklı kampanyamız başta olmak üzere Kürt kadın hareketi olarak bugüne kadar yürüttüğümüz bütün kampanyaların kadın özgürlük mücadelesine ivme kazandırmasının en öncelikli hedefimiz olduğunu yeniden ifade ediyoruz. Kampanyamız ile birlikte yeniden örgütlenmenin, dayanışmanın, ortak mücadele etmenin açığa çıkardığı sonuçlar, mücadele tarihimizde etkili ve belirleyici yerini almaya devam edecektir."

Açıklama sırasında sık sık "Jin, jiyan, azadî" ve "Bijî Serok Apo" sloganları atan kadınlar, daha sonra DEM Parti Nusaybin İlçe Örgütü'ne geçerek, hazırlanan sinevizyonu izledi.