6 Mayıs 2024 Pazartesi

TJA: 1 Mayıs alanlarında mücadeleyi büyütelim

1 Mayıs Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü'ne ilişkin yazılı açıklama yapan TJA, "TJA olarak tüm kadınları 1 Mayıs alanlarında bizden itaat etmemizi bekleyen erkek egemen zihniyetine karşı mücadeleyi büyütmeye çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.

Özgür Kadın Hareketi (TJA), 1 Mayıs Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü'ne ilişkin yazılı açıklama yaptı. "1 Mayıs alanlarında emeğimiz, bedenimiz, kimliğimiz için özgürlükte ısrarımızı yineleyeceğiz" ifadeleri kullanılan açıklamada, AKP-MHP iktidarının faşist, cinsiyetçi ve emek düşmanı olduğu belirtildi.

'KADIN İŞSİZLİĞİ EN YÜKSEK ORANDA'
Kadın emeğiyle yürütülen hane içi iş ve bakım yükünün arttığı kaydedilen açıklamada, "Savaş ve üretim maliyeti artırılıyor; emek sömürüsü artıyor; kadınlar geçimlik ekonominin sürdürülebilir olduğu köylerden kentlere göçle birlikte kapitalizm için ucuz, güvencesiz iş gücü haline geline geliyor ve birçok bakımdan emek sömürüsünün hedefi haline geliyor. Her beş kadından yalnızca biri kayıtlı, tam zamanlı, ücretli, güvenceli bir işe erişebiliyor. Tüm işsizlik türleri içinde kadın işsizliği 32,9 ile en yüksek oranlarda seyrediyor" denilen açıklamada, kadınların esnek çalışma biçimlerine ve güvencesizliğe mahkum edilmek istendiği söylendi.

'EV İÇİ EMEK KADINLARIN OMZUNDA'
Tüm dünyada kadınların ev işlerine erkeklerden daha fazla zaman ayırdığı, ücretsiz bakım emeği ve ev işlerinin yüzde 75'ini kadınların üstlendiği belirtilen açıklamada, "Ücretli bir işte çalışmamız durumunda da ev içi emek, evde yaşayanların ortak sorumluluğunda bir süreç olarak görülmüyor. Bu koşullarda bizler ancak zamanımız kalırsa siyasal, kültürel ve sosyal yaşama katılabiliyoruz. Bu durumu değiştirmek, artık son bulması gereken bu ezberi bozmak için eşbaşkanlık ve eşit temsiliyetle, eşitsizliklerle mücadele etmenin olanaklarını hep birlikte yaratarak farklılıklarımız temelinde eşitlik ve özgürlük mücadelesini yükselterek 1 Mayıs'ta alanlarda olacağız" denildi.

'EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET TALEBİYLE ALANLARDAYIZ'
İktidarın sınıfsal eşitsizliklerin yanı sıra toplumsal cinsiyet eşitsizliğini de derinleştirdiği dile getirilen açıklamada, yoksulluğa karşı en güçlü mücadelelerin de kadınlar tarafından verildiğine dikkat çekildi. Açıklama, şöyle devam etti: "Kadın bedeni ve doğurganlığını denetim altında tutmak isteyen ataerkinin her alandaki saldırılarına isyan eden kadınlar geçmişten bugüne dünyanın her yerinde her türden tahakküm ilişkisinin ortadan kaldırılması, devlet şiddetinin son bulması için mücadele etti. Bugün de Hindistan'da, Bangladeş'te, Türkiye ve Kürdistan'da yürütülen işçi direnişlerinde her türden emek sömürüsü ve yoksulluğa karşı en ön safları kadınlar tutuyor. Bu geleneği bugüne taşıyarak, yoksulluğa, gelir adaletsizliğine, işyerlerinde karşı karşıya kaldığımız şiddet ve tacize, emek sömürüsüne karşı eşit işe eşit ücret ve daha iyi koşullarda yaşama talebiyle TJA olarak alanlarda olacağız."

'EN GÜÇLÜ DURUŞ ÖZSAVUNMAMIZ OLACAKTIR'
Kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin giderek arttığı, kadın düşmanı politikalarla kadınların "kutsal aileye" mahkum edilmeye çalışıldığı belirtilen açıklamada, "Kadınlar ayrılmak istediklerinde, çalışmak istediklerinde, kendi hayatlarına dair karar aldıklarında erkek şiddetinin hedefi haline geliyor. Erkek yargı cezasızlık politikaları ile erkeğin yanında hizaya girerek kadın katillerine tahrik indirimleri ile en az cezayı verirken tacizci ve tecavüzcüleri serbest bırakıyor. Tüm bu saldırılar karşısında erkek devlet şiddetine karşı en güçlü duruş erkek-devlet aklıyla oluşturulan sözleşmeler ve anayasalar değil özsavunmamız olacaktır" ifadeleri kullanıldı.

'1 MAYIS ALANLARINDA MÜCADELEYİ BÜYÜTELİM'
"Kürt halk önderi Abdullah Öcalan'ın 'Sosyalizmde ısrar insan olmakta ısrar' şiarını bir kez daha yükselterek 21'inci yüzyılın kadın yüzyılı olacağına inancımızla mücadelede kararlılığımızı bir kez daha ifade ediyoruz. Bu temelde Kürt halk önderi Abdullah Öcalan'ın koşulsuz fiziki özgürlüğünü sağlamayı, mücadele çizgimizin merkezine alıyoruz. Tecride karşı özgürlük mücadelesini yükseltmek için 1 Mayıs'ta alanlarda olacağız" denilen açıklama, şöyle son buldu: "TJA olarak tüm kadınları 1 Mayıs alanlarında bizden itaat etmemizi bekleyen erkek egemen zihniyetine karşı mücadeleyi büyütmeye çağırıyoruz. Türkiye'nin ve Kürdistan'ın her yerinde dilimiz, kimliğimiz ve renklerimizle talana ve emek sömürüsüne karşı alanlarda olacağız. Kürt sorununu eşitlik ve özgürlük temelinde siyasal çözümü için, kadın kırımına karşı kadınların eşit ve özgür olacağı başka bir dünyaya olan inancımızla, kadın mücadelesi sınıf mücadelesi diyerek yoksulluğa/eşitsizliklere karşı sesimizi/sözümüzü/örgütlülüğümüzü çoğaltarak, savaş ve yıkıma karşı direnişi ve emek dayanışmasını büyütmek için 1 Mayıs'ta alanlarda olacağız."