18 Mayıs 2024 Cumartesi

TEV-DEM Eşbaşkanlığı'na Zelal Ceger ve Xerîb Hiso seçildi

TEV-DEM 3. Kongresi, yapılan seçim ve sonuç bildirgesinin okunmasıyla sona erdi. TEV-DEM Eşbaşkanlığı'na Zelal Ceger ve Xerîb Hiso seçildi.
Demokratik Toplum Hareketi'nin (TEV-DEM) Qamişlo Kantonu'na bağlı Rimelan beldesindeki Aram Tigran Kültür Merkezi'nde dün gerçekleştirdiği kongrede TEV-DEM Eşbaşkanlığı'na Zelal Ceger ve Xerîb Hiso seçildi.
 
Seçimin ardından sonuç bildirgesinin okunmasıyla kongre sona erdi. Sonuç bildirgesi TEV-DEM Diplomatik İlişkiler Sözcüsü Kemal Akif tarafından okundu.
 
Kongrenin Kuzey ve Doğu Suriye'den 500 delegenin yanı sıra çok sayıda siyasi parti, sivil toplum kuruluşu ve özerk yönetim temsilcileri ile şahsiyetlerin katılımı ile gerçekleştirildiğinin belirtildiği bildirgede, delege ve misafirlerin TEV-DEM'in Suriye başta olmak üzere Ortadoğu'da süren krizin çözümü için yürüttüğü dürüst siyaseti onayladığı vurgulandı.
 
Kongrede yapılan konuşmalar ve okunan raporların ardından söz alan delege ve katılımcıların önerileri doğrultusunda örgütlenme sisteminde değişikliğe gidildiğinin aktarıldığı bildirgede, "Katılımcılar, demokratik ulus felsefesi ile hareketimizin Suriye savaşının başından bu yana temel aldığı üçüncü çizgiye yönelik değerlendirmelerde bulundu. Tüm katılımcılar, hareketimizin Suriye başta olmak üzere Ortadoğu'daki krizin çözümü için yürüttüğü politika ve duruşu onayladı. Savunduğumuz üçüncü çizgi, tüm halk ve inançların temsil hakkı bulduğu demokratik Suriye'yi amaçlamaktadır. Ayrıca Demokratik Özerk bölgeler bu sisteminin Ortadoğu krizinin çözümü olduğunu kanıtlamaktadır" denildi.
 
Kongrede birçok örgütsel kararın da alındığının belirtildiği bildirgede, "Hareketimizin Rojava ve Kuzey Suriye'de gençlerin ve kadınların öncülük ettiği aktif bir kurum olmasındaki ısrarımız devam edecektir. Hareketimiz ayrıca Kürdistan'da uygulanan zorunlu göç politikalarına karşı strateji geliştirmiştir. Yine göç etmek zorunda kalan halkımızın vatana dönmesi için tüm demokratik yol ve yöntemler kullanılacaktır. Kongrede, Kürdistan ulusal kongresinin önemine bir kez daha vurgu yapılmıştır. Ayrıca Efrîn'in özgürleştirilmesi kongresinde alınan kararların pratiği için harekete geçilmesi kararı alınmıştır" denildi.