25 Nisan 2024 Perşembe

'Teselli bulabileceğimiz bir mezar taşına dahi sahip olamadık'

Diyarbakır'da Selahattin Akbulut, Batman'da ise İsa Gök'ün akıbetinin sorulduğu kayıplar eyleminde failler yargılanana dek mücadelenin süreceği belirtildi.

Diyarbakır ve Batman'da düzenlenen eylemlerde bir kez daha "Kayıplar bulunsun failler nerede" sorusu soruldu.

DİYARBAKIR
Diyarbakır'ın Bağlar ilçesine bağlı Koşuyolu Parkındaki Yaşam Hakkı Anıtı önünde düzenlenen 748. hafta eyleminde 1994'te Bismil'de ifadesi alınacak denilerek, gözaltına alınan ve katledilen Selahattin Akbulut'un failleri soruldu.
 
Selahattin Akbulut'un hikayesini İHD Amed Şubesi Kayıplar Komisyonu üyesi Fırat Akdeniz okundu. Akbulut'un faillerinden ikisini ailesinin tanıdığını dile getiren Akdeniz, "Selahattin Akbulut, evli ve on bir çocuk babasıydı. Koruculuğu kabul etmediği için sık sık devlet güçleri tarafından baskıya maruz kalıyordu. Aynı nedenle bir kaç defa gözaltına alındı ve ölümle tehdit edildi. 21 Haziran 1995 tarihinde ailesiyle birlikte ikamet ettiği Diyarbakır'ın Bismil ilçesine bağlı Tatlıçayır köyüne jandarma tarafından baskın düzenlenir. Jandarma köydeyken beyaz renkli Toros marka bir araçla gelen sivil giyimli beş kişi karakolda ifadesinin alınacağını söyleyerek, Selahattin Akbulut'u zorla araca bindirir. Ailesi gelen beş kişiden ikisini tanıyordu. Bunlar, Mehmet ve Levent adlı askerlerdi" dedi.

Akbulut ailesinin Bismil Cumhuriyet Savcılığına yaptığı başvuruda savcılığın sözlü olarak Akbulut'un gözaltına alındığını kabul ettiğini ancak sonrasında gözaltına alınmadığını söylediğini hatırlatan Akdeniz, şöyle devam etti: "Selahattin Akbulut'un kimi tanıdıkları onu gözaltına alındıktan 25 gün sonra Diyarbakır Ayhan Taksi Durağı civarında askerlerin arasında gördüğünü söyledi. Akbulut'un vücudunda yoğun işkence izleri ve kurşunlanmış cansız bedeni 26 Şubat 1996 tarihinde Bismil ilçesine bağlı Işıklar köyü (Goma) Kuruçay deresinde kuma gömülü halde bulunur. Bismil İlçe Komando Tabur Komutanı İzzet Cural hakkında soruşturma dahi açılmaz, tam aksine İzzet Cural Jandarma Genel Komutanlığı Harekât Daire Başkanlığı görevine terfi ettirilir. O tarihten günümüze Selahattin Akbulut'un failleri hakkında herhangi bir cezai yaptırım uygulanmadı."

Akbulut'un hikyesinin okunması ardından oturma eylemi yapıldı. Oturma eyleminin ardından açıklama sona erdi.

BATMAN
Batman'da da 584. eylemde kaybedilen İsa Gök'ün akıbeti soruldu. Gülistan Caddesindeki İnsan Hakları Anıtı önünde gerçekleşen eylemde kayıpları taşındı, "Kayıplar bulunsun failler yargılansın" pankartı açıldı.

1994 yılı Haziran ayında Batman'da kaybedilen İsa Gök'ün hikayesini aktaran İHD Batman Şube Eşbaşkanı Rumeysa Deniz Kaya eşi Ferican Gök'ün sözlerini aktardı: "Eşim İsa Gök yaşasaydı bugün 68 yaşında olacaktı. Esnaflık yapıyordu, evinden işine işinden evine gider gelir, ailesine bağlı, çocuklarının geleceğini düşünen, topluma faydalı birer birey olarak yetiştirmeyi ilke edinen mükemmel bir babaydı. Kaybolmadan 2 ay önce gözaltına alınmıştı, 11 günlük sorgulamanın sonunda suç teşkil edecek herhangi bir delile rastlanılmadığı tespitine varılmıştı, bu yüzden serbest bırakılmıştı. Ancak Haziran 1994 yılında bir sabah evden işe diye, çıkıp bir daha geri dönmedi. Her tarafta onu aramaya başladık.

Batman'daki bütün hastaneleri dolaştık, emniyet müdürlüğünden, bütün karakollardan sorduk, akrabalarımızı aradık ama maalesef hiçbir yerde izine rastlayamadık. O dönemde Batman'da her gün sokak ortalarında faili meçhul cinayetler işleniyor, karanlık güçler tarafından insan kaçırma olayları yaşanıyordu. Aradan birkaç gün geçtikten sonra eşimin kaçırıldığının kanaatine vardık. Ben ve çocuklarım yıllarca bir gün eve döneceğini beklerken bütün aramalarımız sonuç vermediği gibi, bugüne değin teselli bulabileceğimiz bir mezar taşına dahi sahip olamadık."

Eylem yapılan oturma eylemi ardından sona erdi.