6 Mayıs 2024 Pazartesi

'Tek Tip Elbise dayatması toplumu tekleştirmektir'

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, Tek Tip Elbise dayatmasının toplumu tek tipleştirme saldırısı olduğunu belirterek duyarlılık çağrısı yaptı.
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, hapishanelerde uygulanmak istenen Tek Tip Elbise'ye karşı dernek binasında basın açıklaması yaptı.
 
Basın açıklamasını İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu üyesi Hatice Onaran okudu. Onaran, "Dışarıdakiler hapishaneleri kendilerinden uzak olarak görseler bile, iktidar hapishanelerle dışarıya organize bir şekilde saldırıyor. 1999'da Ankara/Ulucanlar katliamından bir gün önce, dönemin başbakanı 'içeriye hakim olmadan, dışarıya hakim olamayız' diyerek bu olguyu yalın bir şekilde ifade etmiştir.Bu sözlerin söylenmesinden kısa bir süre sonra Ulucanlar Hapishanesi'nde 10 politik mahpus  katledildi. Dışarıda ise katliamın hemen ardından Uluslararası Para Fonu'yla (IMF) anlaşmalar imzalanıp emeğe, emekçiye saldırılar başladı" dedi.
 
OHAL sürecinde kalıcılaşan saldırıların artarak devam ettiğini belirten Onaran, "Sürgün sevkler, disiplin cezaları, ayakta sayım, tekmil dayatmaları vb. hak ihlalinden öte açık işkence uygulamaları haline geldi. Hapishanelerde işkence tek tip elbise uygulaması yaşama geçecek olursa daha üst boyuta ulaşacaktır" diye konuştu.
 
Tek tip elbise uygulamasının amacının politik tutsakları teslim almak, temel insan hak ve özgürlüklerin yaşaması ve ifade edilmesini engellemek olduğunu vurgulayan Onaran, "Mahpuslara tek tip elbise giydirmeyi başaran bir iktidar, onları biat eden üniformalı emir erine çevirme çalışacaktır. Bunu başarabilirse, yani içeriyi teslim alabilirse, dışarıda işçiye, emekçiye, öğrenciye, biat etmemiş herkese daha şiddetli saldıracaktır. Çünkü direnme iradesini kırdığı noktada daha fazla saldırmakta tereddüt etmeyecektir" diye ifade etti.
 
Tek tip elbise dayatmasının toplumu tek tipleştirmeye yönelik saldırının bir parçası olduğunu belirten Onaran, "24 Aralık 2017 tarihinde çıkartılan 696 sayılı KHK'yla Tek Tip Elbise saldırısı yasalaştı. 696 sayılı KHK'da  yasal olmamasına rağmen mahpuslar için hala ciddi bir tehdit olarak karşımızda durmaktadır" dedi. 
 
Onaran, "Bu yüzden tek tip elbiseye karşı, toplumun geleceğini tek tip karanlığa boğma saldırısını engelleme temelinde, sesimizi yükseltmeliyiz" diyerek kamuoyuna duyarlılık çağrısı yaptı.