20 Mayıs 2024 Pazartesi

Tat Metal grevi anlaşmayla sona erdi

Zonguldak'taki Tat Metal'de işçilerin başlattığı grev ikinci gününde anlaşmayla sona erdi.
Zonguldak Ereğli'de bulunan Tat Metal fabrikasında işçilerin 20 Haziran'da başlattığı grev ikinci gününde (21 Haziran) anlaşmayla sona erdi.
 
Türk Metal tarafından yapılan açıklamada, anlaşma neticesinde ilk yıl için sosyal yardımlar dahil ortalama yüzde 35 zam alındığı açıklandı. Ancak Türk Metal'in açıklamasında maaşlara yapılan zam açıklanmadığı gibi ikinci yılın zammına ilişkin de herhangi bir veri yer almadı.
 
Türk Metal'in "zafer" olarak lanse ettiği sözleşmeye ilişkin açıklamasında şunlar ifade edildi:
"Yapılan anlaşmaya göre 273 üyemizin çalıştığı Tat Metal işyerinde işçilerin ücretlerine ilk yıl için sosyal yardımlara birlikte ortalamada yüzde 35 oranında zam alındı.
 
Yapılan anlaşmaya göre diğer detaylar ise şöyle;
 
-Daha önce ikramiye olmayan işyerinde ilk kez ikramiye alındı. Üyelerimize ilk yıl için 30 gün, 2. yıl için 60 gün ikramiye alındı.
 
-İşyerinde daha önce yıllık 800 TL olan Sosyal Yardım Paketi ilk yıl için 1500 TL'ye çıkarıldı. İkinci yıl için ise Sosyal Yardım Paketi'ne enflasyon oranında zam alındı.
 
-Ulusal Bayram ve Genel Tatillerde üyelerimizin çalışması durumunda 2,5 yevmiye ücret alınması kararlaştırıldı.
 
-Fazla mesailerde %70 oranında ücret alınması kararlaştırıldı.
 
-Hafta Tatili çalışmalarında 2,7 yevmiye ücret alınması kararlaştırıldı.
 
-Saat 00.30 ile 08.30 saatleri arasında çalışan üyelerimize %5 oranında "gece çalışma tazminatı" ödenmesi kararlaştırıldı.
 
-Anlaşmada, greve çıkan işçilerin grevde oldukları iki günlük ücret ve diğer haklarındaki kayıplarının telafi edilmesine karar verildi.
 
-Kayınvalide ve kayınpeder ölümünde 4 gün izin hakkı üyelerimizin yeni kazanımları arasında yer aldı."