6 Mayıs 2024 Pazartesi

Taşeron belediye işçileri: Yüzde 4 zamma mahkum değiliz

Taşerona kadro vaadiyle belediye şirketlerine aktarılan 450 bin belediye işçisi yüzde 4'lük ücret zammına tepkili. İşçiler, asgari ücrete yapılan zammın kendilerine de yapılmasını istiyor. Kanun Hükmünde Kararname ile belediye şirketlerine aktarılan taşeron işçileri, eylem yaparak yüzde 4'lük zamma karşı çıktı. Kadıköy Belediyesi önünde toplanan işçiler, yüzde 26,5'lik zam talep etti.

Genel-İş Sendikası İstanbul Anadolu Yakası 1 Nolu Şube adına yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

"Hükümetin kadro aldatmacası adı altında müjdeyle belediye şirketlerine aktarılan yaklaşık 450 bin işçi kadro, özgür toplu sözleşme hakkı, güvenceli çalışma düzeni beklerken ve insanca yaşayacak insan onuruna yakışır bir ücret talep ederken maalesef KHK ile taşeron çalışmalarında gerisinde bir düzenlemeye maruz kaldı.

"KHK bu işçilerin özgür toplu sözleşme hakkını yapılan düzenlemelerle gasp etmiştir. İşçiler, 2020'nin 6. ayına kadar, 6 ayda bir yüzde 4 artışa mahkum edildi. Oysa ki bu işçiler halihazırda taşeronda çalışıyor olsaydı 1 Ocak itibariyle belirlenen asgari ücrete gelen yüzde 26,5 artıştan faydalanacakken bugün yüzde 4 zamma mahkum edilmiştir. Oysa ki bu ücret Ocak ayında açıklanan yüzde 20,30 enflasyon oranının çok gerisinde kalmıştır. Bu sebepten dolayı buradan yetkililere ve sorumlu Aile Sosyal Hizmetler ve Çalışma Bakanlığı'na ve Maliye Bakanlığı'na belediye şirketlerinde çalışan 450 bin işçi adına çağrımızı yapıyoruz. KHK ile belediye şirket işçilerinin aldıkları ücret enflasyon karşısında erimiş ve alım gücü düşmüştür.

"Asgari ücrete gelen yüzde 26'lık zammın KHK ile geçen işçileri kapsamasını ve bunun üzerinde KHK'nın belirlediği yüzde 4'lük artışın eklenmesini talep ediyoruz. Kadro dediniz, bu sözünüzde durmadınız. En azından 450 bin KHK'lı işçilerin aldıkları ücretin enflasyon karşısında erimesini engellemek için bir an önce asgari ücret artışının yansıtılmasını talep ediyoruz."