29 Nisan 2024 Pazartesi

Tacize karşı özsavunma kullanan Mor Dayanışma üyesi tutuklandı

Kendisini taciz eden erkeğe karşı özsavunma uygulayan Mor Dayanışma üyesi Sevde Ünal, hakkında verilen 5 yıl 7 ay hapis cezasının Yargıtay tarafından onanmasının ardından tutuklandı. Ünal, tutuklama kararını "Özsavunma haktır engellenemez" sloganıyla protesto etti.

Mor Dayanışma üyesi Sevde Ünal, 2018 yılında Kocaeli'de kendisini taciz etmek isteyen bir erkeğe karşı gerçekleştirdiği özsavunma nedeniyle tutuklandı. Kocaeli 1'inci Asliye Ceza Mahkemesi 25 Haziran 2021 tarihinde "kasten yaralama" gerekçesiyle Ünal hakkında 5 yıl 7 ay hapis cezası verdi. Ünal ve avukatları karara itiraz etti. Yargıtay 1'inci Ceza Dairesi ise itirazı reddederek cezayı onadı.

Yargıtay'ın onama kararının ardından Ünal hakkında tutuklama kararı verildi. Şakran Kadın Kapalı Hapishanesine götürülen Ünal, "Özsavunma haktır engellenemez" sloganını attı.

Ünal'ın tacizci erkek hakkında yaptığı şikayete ilişkin ise Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı "takipsizlik" kararı vermişti.

'ÖZSAVUNMA HAKTIR YARGILANAMAZ'
Özsavunma hakkına karşı verilen tutuklama kararı İzmir Adliyesi önünde protesto edildi. "Özsavunma haktır yargılanamaz", "Erkek adalet değil gerçek adalet" sloganlarını atan Mor Dayanışma üyeleri, tacizcinin değil tacize uğrayan Sevde hakkındaki tutuklama kararına tepki gösterdi. Ülkede adaletin, hukukun geldiği noktayı hep birlikte görüyoruz. Bu hukuk sistemi kendisini erkekten yana, tacizciden, tecavüzcüden, failden yana işletiyor. Bu hukuk sistemi mağdur kadınları, çocukları değil failleri koruyor. Kızkardeşimiz 5 yıl 7 ay ceza aldı. Bu süreyi cezaevinde geçirecek. Fakat fail erkek ceza almadı, şu an elini kolunu sallayarak sokaklarda geziyor. Bizler Mor Dayanışma olarak, kadınlar bu eril sistemin, erkek adaletin karşısında gerçek adaleti savunmaya, tacizci erkeklerin cezalandırılması için adliye adliye, sokak sokak mücadeleyi büyütmeye devam edeceğiz. Kızkardeşimiz Sevde yalnız değildir, tacize uğrayan hiçbir kadın yalnız değildir" denildi.

SEVDE ÜNAL: MÜCADELEMİZE DEVAM EDECEĞİZ
Adliye önündeki açıklamada söz alan hakkında tutuklama kararı verilen Sevde Ünal, "Erkek devlet her gün kadınları şiddete maruz bırakıyor. Bizler biliyoruz ki kadın dayanışması sizlerin karşısında her zaman güçlenerek büyüyecektir. Elbette mücadelemize devam edeceğiz. Biz gücümüzü katlettiğiniz kızkardeşlerimizden alıyoruz. Ve her zaman buradayız, yalnız değiliz, biliyoruz" diye konuştu.