20 Mayıs 2024 Pazartesi

Süryaniler 24 Haziran'da Demirtaş'ı destekleyecek

Ulusal Birlik Platformu çatısı altında bir araya gelen Süryani toplulukları, 24 Haziran seçimlerinde Halkların Demokratik Partisi'ni destekleyeceklerini bildirdi. Türkiye ve Avrupa'dan bir çok Sünyani kurumu yayınladıkları açıklamayla "Ulusal Birlik Platformu olarak HDP’nin Cumhurbaşkanlığı için aday gösterdiği Sayın Salahattin Demirtaş’ı adayımız olarak görüyor ve destekliyoruz" diye belirtti. Platform, milletvekili seçimlerinde de ortak aday olan Tuma Çelik şahsında Halkların Demokratik Partisi ile birlikte hareket edeceklerini kaydetti.

Açıklamada özetle şunlar kaydedildi: Türkiye’de demokratik ve özgür bir yaşam için, bütün etnik, kültürel kimlikler ve toplumsal kesimler 24 Haziran seçimlerinde güçlerini birleştirmenin sorumluluğu konusunda bir kez daha tarih önünde sınavdan geçeceklerdir. Çünkü bu seçimlerde Mezopotamya ve Anadolu’yu farklı ırk ve kültürel kimliklerin mezarına dönüştüren inkarcı ve baskıcı zihniyet ile çoğulcu laik ve barışçıl yaşam felsefesinden yana olan demokratik düşünce arasında ölüm kalım mücadelesi sergilenecektir.

Biz Süryani (Asuri, Arami, Keldani) halkının kurum kuruluşları olarak, gerçek demokrasiden yana olan ve halkların eşitliğine inanan, insan hak ve özgürlükleri için mücadele veren güçlerle aynı amaçları paylaşmaktayız. 7 Haziran 2015 tarihinde yapılan milletvekili seçimlerinde, baskı altındaki tüm insanlara ve kültürel, tarihsel farklılıklara yeniden yaşam ve diriliş umudu olan HDP çizgisini 24 Haziran 2018 tarihinde yapılacak seçimlerde de layıkıyla temsil etmek, anti demokratik yaşama karşı olan her bireyin görevidir. Bu anlamda barışı özleyen ve demokratik bir sistemde dilini, inancını, kimliğini özgürce konuşup yaşamak isteyen bütün Süryani kurum kuruluşlarının da 24 Haziran seçimlerinde güçlerini ve taleplerini ortak bir platformda birleştirmeye ihtiyacı vardır.

Ulusal Birlik Platformu olarak HDP’nin Cumhurbaşkanlığı için aday gösterdiği Sayın Salahattin Demirtaş’ı adayımız olarak görüyor ve destekliyoruz. Yine Ulusal Birlik Platformu olarak belirlediğimiz ortak aday ile Milletvekili seçimlerinde HDP ile birlikte hareket ediyoruz. Bu nedenle oy kullanma hakkına sahip olan halkımızın bütün bireylerini kendi iradesine ve adayına sahip çıkmak hedefiyle, sandık başına gidip oyunu kullanmaya davet ediyoruz.