29 Mart 2024 Cuma

Suruç Katliamı 94. ay: Adalet mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz

Suruç Katliamının 94. ay anmasında Halitağa'da bir araya gelenler, 33'lerin aileleri ve yoldaşlarının tutuklandığına işaret ederek, "Suruç ailelerimizin ve 33'lerimizin yoldaşlarının bir an önce özgürlüklerine kavuşmalarını istiyoruz. Ne yaparsanız yapın adalet mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz" dedi.

Suruç Aileleri İnisiyatifi, Suruç Katliamının 94'üncü ayında katledilenleri anmak için Halitağa'da bir araya geldi. Suruç Katliamında yaşamını yitirenlerin fotoğraflarının taşındığı anmada, "Kalplerimiz adalet için atsın" pankartı açıldı.

Anmaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekili Musa Piroğlu ve çok sayıda kişi katıldı.

'TEK KİŞİ KALANA KADAR BU MÜCADELE DEVAM EDECEK'
Basın açıklamasını Suruç gazisi Koray Türkay okudu. Açıklamaya başlamadan önce Cumartesi Annelerine dönük polis saldırısını kınayan Türkay, "Biz adalet mücadelesini sadece Suruç için değil bu ülkede katliamlara uğrayan ve adalet arayışında olan tüm halklar için sürdürüyoruz" dedi. Son dönemde giderek artan gözaltı ve tutuklama saldırılarına işaret eden Türkay, "Bugüne kadar her anmamızda olan arkadaşlarımız bu mücadeleyi süreklileştirdikleri için, yılmadıkları, teslim olmadıkları için şu an aramızda yoklar. Zindanda, tutsaklar. Ama tek kişi kalana kadar bu mücadele devam edecek" dedi.

'KATLİAMIN AYDINLATILMAMIŞ OLMASI CANIMIZI YAKIYOR'
Katliamın gerçekleştiği 20 Temmuz 2015 günü yaşananları hatırlatan Türkay, "Katliamın yapılacağı önceden tahmin edilmişken, katliamdan sonra ortaya çıkan belgeler ve kanıtlar ortadayken katliamın tüm yönleriyle aydınlatılmamış olması canımızı yakmaya devam ediyor" dedi. Türkay, bu kadar büyük çapta bir katliamın tek kişinin üzerine yıkılmak istendiğine dikkat çekti. Katliam davasından ceza alan Yakup Şahin'e kimlerin yardım ettiğinin ortaya çıkarılmadığını vurgulayan Türkay, mahkeme heyetinin toplanan somut bulgularla ilgili hiçbir işlem yapmadığını ifade etti.

'MAHKEMELER ADALET ARAYIŞIMIZI MAHKUM ETMEK İSTEDİ'
Katliamın aydınlatılması için söylediklerinin dikkate alınmadığını belirten Türkay, aksine mahkeme salonlarında söz alan Suruç aileleri ve avukatlarına soruşturma açıldığını vurguladı. Türkay, şöyle devam etti: "Suruç katliamı davasında adil bir yargılamanın yapılmadığını söylememiz suç sayıldı. Daha önce Ankara katliamı davasından 104 kez ağırlaştırılmış müebbet ve Suruç katliamı davasından 34 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan Yakup Şahin'e katil diyen ailelerimizin sözü kesildi. Gerçeklere kulaklarını kapatan mahkemeler bizim adalet arayışımızı mahkum etmek istedi."

'ADALET MÜCADELESİNİ MECLİSTE DEVAM EDECEK ŞENYAŞAR'A BAŞARILAR DİLİYORUZ'
Urfa Adliyesi önünde 789 gündür adalet nöbeti tutan Şenyaşar ailesinden Ferit Şenyaşar'ın Yeşil Sol Parti'den milletvekili seçildiğini dile getiren Türkay, "Adalet mücadelesine meclis kürsülerinde devam edecek olan Ferit Şenyaşar'a başarılar diliyoruz" dedi.

'ÖZGÜR BASIN EMEKÇİLERİ YALNIZ DEĞİLDİR'
Gazeteci Metin Yoksu'ya Suruç katliamıyla ilgili yaptığı haber yüzünden 1 yıl 3 ay hapis cezası verildiğine dikkat çeken Türkay, "8 yıllık adalet mücadelemizi, eylemlerimizi, mezar anmalarımızı, mahkemelerimizi takip eden gazeteciler gözaltına alınıyor, tutuklanıyor, ceza alıyor. Özgür basın emekçileri yalnız değildir" ifadelerini kullandı.

'ADALET MÜCADELEMİZDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ'
Suruç Katliamının 7. yıl anmasına katılan 104 kişiye dava açılmasına tepki gösteren Türkay, Suruç Aileleri İnisiyatifi'nden Emrah Topaloğlu'nun da tutuklandığına işaret etti. Türkay, şöyle devam etti: "Suruç katliamı yapanlar ve onları destekleyenler yargılanmazken, adalet mücadelesi yürüten biz ailelerimiz, 33'lerimizin yoldaşları gözaltına alınıyor, tutuklanıyor. Suruç ailelerimizin ve 33'lerimizin yoldaşlarının bir an önce özgürlüklerine kavuşmalarını istiyoruz. Ne yaparsanız yapın adalet mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz."

33 DÜŞ YOLCUSU YAŞIYOR
Açıklamanın ardından 33'ler şahsında sessiz oturma eylemine geçildi. Daha sonra 33 düş yolcusunun isimleri tek tek sayıldı, "yaşıyor" yanıtı verildi.

Eylem, sık sık atılan "Suruç için adalet herkes için adalet", "Suruç şehitleri ölümsüzdür", "Suruç'un hesabı sorulacak" sloganlarıyla sona erdi.