26 Nisan 2024 Cuma

Suriye'nin Arap Birliği'ne dönüşünde uzlaşma sağlandı

Mısır'ın başkenti Kahire'de Arap Birliği Genel Merkezi'nde gerçekleştirilen Dışişleri Bakanları toplantısında Suriye'nin Birliğe geri alınması kararı alındı.

Mısır'ın başkenti Kahire'de yapılan Arap Birliği Dışişleri Bakanları Toplantısında Suriye'nin Birliğe geri alınması kararının alındığı duyuruldu.

Suriye iç savaşının başladığı süreçten itibaren Suriye devleti, Arap Birliğinden çıkartılmış birçok Arap ülkesi Şam'daki elçiliklerini geri çekmiş, diplomatik faaliyetlerini askıya almıştı.

6 Şubat depremleri ardından Suudi Arabistan ve Mısır'ın da aralarında olduğu bazı Arap ülkeleri Suriye ile doğrudan diplomatik faaliyetler başlatmış ve birliğe alınması yeniden gündeme getirilmişti.

Suriye Devletinin Arap Birliği'ne kabulü aynı zamanda Beşar Esad ile 'normalleşme' ilişkileri bağlamında yürütülen siyasi faaliyetlere bağlı bir gelişme. Arap Birliği içinde bulunan Katar gibi bazı ülkeler, Suriye'nin Birliğe yeniden kabulüne itirazları ise sürüyor.

Arap Birliğinin 19 Mayıs'ta Riyad'da yapılacak Arap Birliği zirvesine Beşar Esad'ın davet edilip edilmeyeceği konusunda henüz uzlaşı sağlanmış değil.