29 Mart 2024 Cuma

Sri Lanka halkı, Rajapaksa'nın evini işgal etti

Haftalardır iktidarın ekonomi politikaları sonucu ortaya çıkan ekonomik krize karşı sokaklarda direnen Sri Lanka halkı, son olarak derhal istifa etmesini istediği Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa'nın evini kamulaştırdı.

Sri Lanka'da hükümetin başında yer alan Rajapaksa ailesinin ekonomi politikalarıyla halkı sefalete sürüklemesine karşı aylardır direnen halk, Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa'nın evini kamulaştırdı. On binlerce kişi, Rajapaksa'nın başkent Colombo'daki evine yürüyerek, evi işgal ederken, Rajapaksa polis ve asker eşliğinde evden kaçtı. Hükümetin olağanüstü hal ve sokağa çıkma yasaklarını tanımayan halk, haftalardır sermaye yanlısı politikalarıyla ekonomik krize yol açan Rajapaksa ailesinin, bütün görevlerinden istifa ederek yargılanmasını istiyor.

Ülkede akaryakıt, ilaç ve temel gıda maddelerine erişim giderek zorlaşırken, onlarca saat süren enerji kesintileri yaşanıyor. Son olarak hükümet yetkilileri, ulaşım için gerekli akaryakıtın kritik seviyelerde olduğunu söyleyerek, okulları ve tüm kamu kuruluşlarını süresiz olarak kapattı. 

Sokağa çıkan halkın önemli bir bölümünü gençler oluştururken, yasaklar ve polisin şiddetli saldırıları sonrası azalan eylemler son bir haftada yeniden ivme kazandı. Başkent Kolombo başta olmak üzere ülke çapında sokağa çıkan yüz binler, polisle çatışarak hükümeti istifaya çağırmaya devam ediyor. Kolombo'da sokağa çıkan öğrenciler, "Yeter-şimdi gidin" yazılı pankartlarla yürürken, polis biber gazı ve tazyikli suyla öğrencilere saldırdı.

Ülke çapına yayılan eylemlerde bugüne dek 8 kişi hayatını kaybetti, en az 250 kişi yaralandı.

20-30 Haziran'da bulundukları Kolombo'da Sri Lankalı yetkililerle görüşen Uluslararası Para Fonu (IMF) heyeti ile Sri Lanka yönetimi arasında "kurtarma paketi"ne ilişkin görüşmeler ise sürüyor. Halk, ülkeyi krize sürükleyen dış borçlanmaya itiraz ederek, IMF'den alınacak bir yardımın etkisi olmayacağını söylüyor.