3 Mayıs 2024 Cuma

SKM 1 Mayıs'ta Taksim'e çağırdı

Yoksulluk günden güne artarken en çok kadınların yoksullaştığını, sefalet ve açlığın büyüdüğünü kaydeden Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM), "Yoksulluğa, emeğimizin sömürülmesine karşı 1 Mayıs'ta Taksim'deyiz" çağrısı yaptı. SKM, " Vardık, varız, var olacağız! Bizler bu kapitalist köleci erkek egemen düzene mahkum değiliz. 1 Mayıs'ta emeğin gücünü, yaşam hakkımızı, yoksulluğa karşı isyanımızı, eşit ve özgür yaşam isteğimizi var olduğumuz her alanda haykıracağız" dedi. 

Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM), yoksulluğa, emek sömürüsüne karşı 1 Mayıs'ta Taksim'e çağırdı. Faşist erkek egemen rejimin kadın düşmanı karakterinin cezasızlık politikası, yasaları ve medyası başta olmak üzere her alanda açığa çıktığını belirten SKM, "Bir günde sekiz kadının katledildiği, kadına yönelik şiddettin yanı sıra yoksulluk krizinin de her geçen gün daha fazla derinleştiği görülüyor. İktidarın ekonomi politikaları sonucu döviz yükseliyor, emek sömürüsü artıyor. Bir avuç asalak sermaye sahipleri daha zengin olsun diye işçilerin, emekçilerin, kadınların işlerine son veriliyor. Asgari ücrete, insani yaşam koşullarının sağlanacağı bir zam yapılması dahi gündeme getirilmiyor. Her geçen gün halk yoksullaşıyor, ama en çok kadınlar yoksullaşıyor, zamlar şimşek hızıyla geliyor, sefalet-açlık büyüyor" dedi.

'1 MAYIS'TA TAKSİM'DEYİZ'
SKM'nin açıklaması şöyle devam etti: "İş yerinde, sokakta, otobüste tacize uğrayan, boşanmak istediği ya da "makbul kadın" olmayı reddettiği için katledilen, erkek şiddetine uğrayan kadınların sesi olmak için 1 Mayıs'ta Taksim'deyiz!

"Kadın işçilerin hakları için mücadele eden, emek sömürüsünün son bulmasını isteyen, sendikal mücadele yürüten, eşit işe eşit ücret diyen, mobbing başta olmak üzere patronun baskılarına isyan eden kadınların sesi olmak için 1 Mayıs'ta Taksim'deyiz!

'EMEKÇİ KADINLARIN SESİ OLMAK İÇİN TAKSİM'DEYİZ'
"Ekmek, iş, özgürlük isteyen, tenceresinde aşı olmayan, sabredecek gücü kalmayan, yoksulluğa, hayat pahalılığına isyan eden, sürekli temel ihtiyaçlar konusunda tasarruf yapmak zorunda kalan, ekonomik krizde ilk işten atılan emekçi kadınların sesi olmak için 1 Mayıs'ta Taksim'deyiz!

"Evde yemek, temizlik yapan, çocuğa bakan emeği görünmeyen ve ücret hakkı olmayan ev emekçisi kadınların sesi olmak için 1 Mayıs'ta Taksim'deyiz!

"Boşanma, kürtaj, nafaka haklarını, 6284 sayılı yasayı ortadan kaldırmayı düşünenlere, giyimimize, kahkahalarımıza, kaç çocuk doğuracağımıza karışılmasına karşı kadınların sesi olmak ve hesap sormak için 1 Mayıs'ta Taksim'deyiz!

"Ev işlerinin, çocuk ve yaşlı bakımının toplumsallaştırılması, kreşlerin ücretsiz olması talebini yükselten kadınların sesi olmak için 1 Mayıs'ta Taksim'deyiz!

"LGBTİ+'ların iş yerinde, sokakta ve yaşamın her alanında uğradıkları ayrımcılığı, ötekileştirmeyi, nefret cinayetlerini kabul etmediğimizi göstermek için 1 Mayıs'ta Taksim'deyiz!

"Savaş politikalarına karşı halkların eşitliği şiarını yükseltmek için 1 Mayıs'ta Taksim'deyiz!

'VARDIK, VARIZ, VAR OLACAĞIZ'
"Sevgili kadınlar; Vardık, varız, var olacağız! Bizler bu kapitalist köleci erkek egemen düzene mahkum değiliz. 1 Mayıs'ta emeğin gücünü, yaşam hakkımızı, yoksulluğa karşı isyanımızı, eşit ve özgür yaşam isteğimizi var olduğumuz her alanda haykıracağız. 'Emeğimiz, kimliğimiz, bedenimiz bizimdir' diyerek bu 1 Mayıs'ta sesimizi Taksim'den yükseltiyoruz. Cins çelişkisinin, emek, beden sömürüsünün olmadığı bir dünyayı kurmak için 1 Mayıs'ta Taksim'de buluşalım. Yaşasın 1 Mayıs! Bijî yek Gûlan. Yaşasın kadın devrimimiz. Jin, jîyan, azadî."