19 Mayıs 2024 Pazar

Siyonist İsrail ateşkesi reddetti, Refah'a gece boyunca saldırı düzenlendi

Siyonist İsrail, ateşkes anlaşmasını reddettikten sonra işgal ordusu yaklaşık bir buçuk milyon Filistinlinin bulunduğu Refah kentine gece boyunca en az elli hava saldırısı düzenledi. İşgal ordusunun sözcüsü Hagari, saldırı yapılan alanların Hamas'a ait olduğunu öne sürse de çok sayıda sivil hedef alındı, yaşamını yitirdi. 

Mısır ve Katar'ın Gazze'de ateşkes sağlanmasını hedefleyen önerisi Hamas tarafından kabul edilirken, siyonist İsrail reddetti. İşgalci İsrail ordusu,  Filistinlilerin tek ikamet yeri olarak kalan Refah'a saldırı başlattı. 

HAMAS ATEŞKES TEKLİFİNİ KABUL ETTİ
Hamas'ın resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, örgütün siyasi lideri İsmail Haniye'nin, arabulucu ülkelere önerinin kabul edildiğini bildirdiği aktarıldı. Açıklamada ayrıca, Haniye'nin Katar Başbakanı Şeyh Temim Bin Hamed Al Sani ve Mısır İstihbarat Başkanı General Abbas Kamel ile telefon görüşmesi gerçekleştirdiği belirtildi.

3 AŞAMALI TEKLİF
Hamas'ın revize ederek kabul ettiği Katar ve Mısır'ın önerisinin her biri 42 gün süren 3 aşamadan oluşuyor.
İlk aşamada işgalciler, Nitzarim hattından Gazze Şeridi dışına çekilecek ve yerinden edilen herkes evlerine dönebilecek.
2. aşamada işgalciler operasyonu tamamen durdurduklarını duyuracak ve esir takası müzakereleri başlayacak. Teklifteki öneri, işgal cezaevlerinde aynı kategorideki 30 kişinin kıdem sırasına göre serbest bırakılması şeklinde.
3. aşamada esir takası sağlanacak, kuşatma tamamen kaldırılacak.

SİYONİST İSRAİL TEKLİFİ REDDETTİ: HAMAS'IN İKTİDARDA KALMASINI SAĞLAYACAK
İsrail de teklifin ardından bir dizi toplantılar gerçekleşti. İsrail basını, teklifin kabul edilmeyeceği yönünde sinyaller vermişti. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, televizyonda yayınlanan konuşmasında, Hamas'ın Gazze'deki savaşın kesin olarak sona erdirilmesi yönündeki taleplerini bir kez daha reddetti. Netanyahu, herhangi bir kalıcı ateşkesin Hamas'ın iktidarda kalmasını sağlayacağını ve İsrail için sürekli bir tehdit oluşturacağını savundu.

GALLANT: REFAH'A ASKERİ HAREKETLİLİK ŞART
Hamas'ı ateşkes konusunda ciddi olmadığına dair işaretler vermekle suçlayan İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, bu durumda İsrail'in Refah ve Gazze Şeridi'nin diğer bölgelerine “çok yakın gelecekte” askeri operasyonlar düzenleyeceğini söyledi. Gallant, ayrıca ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'e, Hamas'ın, bazı rehineleri serbest bırakmasının öngörüldüğü Gazze ateşkesi için arabuluculuk tekliflerini reddetmesi nedeniyle Refah'ta askeri harekatın gerekli olduğunu iddia etti.

REFAH'TA ZORUNLU GÖÇ
Açıklamaların ardından işgal ordusu, Refah'ta yaşayanlara tahliye çağrısı yaptı. Ordu, operasyonun sınırlı bir kapsamda olduğunu yaklaşık yüz bin kişinin taşınmasını hedeflediklerini öne sürdü. Refah'ın doğusunda boşaltılması istenen bölgede işgal ordusunun saldırı tehdidinin ardından bölgede zorunlu göç başladı. 

GECE BOYUNCA REFAH'A 50'DEN FAZLA HAVA SALDIRISI
İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin Refah kentinde bir eve düzenlediği hava saldırısında bazı sivillerin öldüğü ve yaralandığı öğrenildi. Ayrıca İsrail askeri araçlarının, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah Sınır Kapısı'na yaklaşık 200 metre mesafede konuşlandığı öğrenildi. Gece saatlerinde bir buçuk milyon Filistinlinin bulunduğu Refah kentindeki elliden fazla alana hava saldırı düzelendi. İşgal ordusunun sözcüsü Daniel Hagari, saldırının düzenlendiği alanların Hamas'a ait olduğunu öne sürdü. 

SİVİLLER HEDEF ALINDI
Ancak görgü tanıkları siyonist İsrail savaş uçaklarının Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentinin batısında bir evi bombaladı. Hava saldırısının hedefi olan Filistinli Ebu Amra ailesine ait evdeki sivillerden bazıları yaşamını yitirirken, bazıları da yaralandı.

İsrail ordusunun bölgedeki bazı binaları roketlerle hedef aldı, İsrail topçu birliklerinin de Refah Sınır Kapısı ve Kerem Ebu Salim Sınır Kapısı'na yakın bölgelere atışlar yaptığı kaydedildi.

Hamas'a yakınlığıyla bilinen El-Aksa TV, İsrail ordusunun Refah Sınır Kapısı'nın Filistin tarafına yoğun atışlar yaptığını belirtti.