19 Mayıs 2024 Pazar

Şireci Tekstil'de sefalet zammına tepki

Antep'teki fabrikada işçiler yüzde 26,6 zam talebiyle fabrika önünde eylem yaptı.
Antep'te tekstil ve dokuma fabrikalarında ücret zamları yavaş yavaş belli olurken, zamların asgari ücrete yapılan zam oranından dahi düşük tutulması dikkat çekiyor. Aynı zamanda TÜİK'in açıkladığı enflasyonun da altında zam öneriliyor.
 
Bu düşük zamlar işçilerin de tepkisiyle karşılaşırken, firmaların bir kısmı zam oranını açıklamak için başka firmalardaki zamları bekliyor. İşçilerin vereceği tepki ölçülüyor.
 
Boyar Kimya'da yüzde 10 zammı kabul etmeyen işçilerin yüzde 26 zam talebinin ardından Şireci Tekstil'de de zam oranına işçiler tepki gösterdiler.
 
En üst kademe olarak 1850 TL alan işçilerin ücretleri (AGİ hariç) 2120 TL açıklandı. Bunu kabul etmeyen işçiler en az yüzde 26,6 zam istiyorlar. İşçiler dün gece vardiyasında fabrika önünde tepkilerini gösterdiler. Ardından gece vardiyası çalışmaya devam ederken, diğer işçiler servislerle evlerine gittiler. Şireci Tekstil firması işçilere "Kabul edenler çalışsın kabul etmeyenler çıkışını alsın" diyerek işçileri yıldırıp korkutmaya çalıştı.
 
Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası (DEV TEKSTİL) Çukurova Temsilciliği, Şireci Tekstil yönetiminin yaptığı sözde zammın "işçilerle dalga geçmek olduğuna" işaret ederek şunları ifade etti:
"Bu asla bir geçim ücreti olamaz. İşçiler asgari ücrete yapılan zam oranında bir artış istiyorlar. İşçilerin talepleri son derece meşru ve haklıdır. Bu zam oranlarıyla değil geçinmek, yaşamak bile zordur. Hayat pahalılığının gittikçe arttığı, işsiz sayısının çoğaldığı bir zamanda işçi ücretleri insanca yaşamaya yetecek bir seviyede olmalıdır. Aynı zamanda işçilere iş güvencesi sağlanmalıdır."