19 Mayıs 2024 Pazar

'Şiddeti körükleyen iktidar Ceren Damar Şenel'in katil zanlısıdır'

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Ceren Damar Şenel'e ilişkin açıklamada, "Sadece 2018 yılında 440 kadının erkekler tarafından öldürülmesi, bir istatistik olmaktan çok kadın cinayetlerini durdurmak için adım atmayan devletin sorumluluğunun her cinayetteki payını göstermektedir" denildi.
TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi, öğrencisi tarafından öldürülen Çankaya Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde görevli olan akademisyen Ceren Damar Şenel'e ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.
 
Açıklamada, "İktidar sözcülerinin her fırsatta beslediği cehaletin, emek vererek değer üretmeye değil kısa yoldan istediğine ulaşma yollarına yapılan övgülerin, akademisyenine şiddeti, açlığı ve KHK'larla sivil ölümü reva gören bu düzen, katilleri yaratmakta, akademik üretimin ve üniversitelerin içini boşaltarak geleceğimizi karartmaktadır. Üstelik olayın Hukuk Fakültesi'nde gerçekleşiyor olması durumun vahametini daha da artırmakta, hukukun ayaklar altına alındığı bu sistemin nasıl yaratıldığını ve sürdürüldüğünü de gözler önüne sermektedir" denildi.
 
Ceren Damar Şenel'in, eğitim sisteminin özelleştirilmesi, paraya tahvil edilen, öğrenci ve velileri müşteri olarak gören zihniyetin kurbanı olduğunu ifade edilen açıklamada, "Üniversiteyi bilimsel, etik ve özgür üretimin merkezi olmaktan çıkartan teslimiyet, muhbirlik ve biat kültürüne hapseden şiddet ortamını körükleyen zihniyet, bu cinayetin azmettiricisidir. İktidar sözcülerinin her fırsatta beslediği cehaletin, emek vererek değer üretmeye değil kısa yoldan istediğine ulaşma yollarına yapılan övgülerin, akademisyenine şiddeti, açlığı ve KHK'larla sivil ölümü reva gören bu düzen, katilleri yaratmakta, akademik üretimin ve üniversitelerin içini boşaltarak geleceğimizi karartmaktadır. Üstelik olayın Hukuk Fakültesi'nde gerçekleşiyor olması durumun vahametini daha da artırmakta, hukukun ayaklar altına alındığı bu sistemin nasıl yaratıldığını ve sürdürüldüğünü de gözler önüne sermektedir" diye belirtildi.
 
Kadına yönelik şiddetin ve ayrımcılığın eğitim, kültür ya da ekonomi seviyesi fark etmeksizin tırmandığı, kadınlar üzerindeki baskı ve yıldırma politikalarının her geçen gün arttığı ve iktidar tarafından beslendiği böylesi bir düzende katledilen akademisyenin bir kadın olmasının ise tesadüf olmadığı vurgulanan açıklamada, "Sadece 2018 yılında 440 kadının erkekler tarafından öldürülmesi, bir istatistik olmaktan çok kadın cinayetlerini durdurmak için adım atmayan devletin sorumluluğunun her cinayetteki payını göstermektedir. Ve bu düzen sürgit devam ettikçe, yaşamlarımız tehdit altında olmaya devam edecektir. Sorunun kaynağını yok etmek için ise kararlılıkla bu ülke topraklarındaki, hoşgörü, kardeşlik ve yüzyıllardır bir arada yaşama kültüründen beslenmek, Ceren'in ardından eşinin dediği gibi her şeyden önce iyi bir insan olmak için mücadele etmek gerekmektedir" denildi.