26 Nisan 2024 Cuma

SGK il müdürlükleri önünde eylemler: Mağduriyetlerimiz giderilsin

Çok sayıda kentte SGK il müdürlükleri önünde eylem yapan BES üyesi SGK çalışanları mağduriyetlerinin giderilmesini istedi, taleplerini sıraladı.

Büro Emekçileri Sendikası (BES) üyesi emekçiler, iş yoğunluğunun arttığı Sosyal Güvenlik Kurumu'nda (SGK) kurum çalışanlarının ikramiye, ek ödeme ve bazı sosyal haklarının verilmesi talepleriyle birçok kentte iş bırakma eylemi yaptı. İstanbul, Ankara, İzmir, Mersin ve Adana'da SGK il müdürlükleri önünde açıklama yapan BES üyeleri, "SGK emekçilerinin mağduriyeti giderilsin" dedi.

Eylemlerde okunan ortak metinde 1999 depreminin fırsat bilinerek sendikaların itirazlarına rağmen emeklili yaşasının değiştirildiği kaydedildi. "Yasal düzenleme daha kamuoyu ile paylaşılmadan Sosyal Güvenlik Merkezlerinin önünde hizmet borçlanması talebiyle uzun kuyruklar oluşmuştu. Bugün gelinen nokta itibarıyla sosyal güvenlik emekçileri normal iş yükünü katbekat aşan bir iş yüküyle baş başa bırakılmıştır" denilen metinde, kamuda tasarruf kararı alınınca kamu çalışanlarının kısıtlandığı kaydedildi.

Bazı kamu kurumlarında iş yoğunluğu nedeniyle farklı isimler altında ek ödemeler yapıldığına dikkat çekilen metinde, Adalet Bakanlığı çalışanları için adalet hizmetleri tazminatı, Sağlık Bakanlığı çalışanları için döner sermaye ödemeleri, Millî Eğitim Bakanlığı'nda ek ders ücretleri, Belediye çalışanlarına denge tazminatı örnek verilirken, "SGK, doğumdan ölüme tüm vatandaşlarımıza hizmet vermekte olup, mevzuat yoğunluğu ve iş yükü açısından en yoğun kurumlardan biridir" vurgusu yapıldı.

Son olarak şu talepler sıralandı:
🔹 "Sosyal Güvenlik Kurumu Emekçileri olarak 2012 yılında haksız ve hukuksuz bir biçimde kesilen ve mahkeme kararına rağmen halen ödenmeyen ikramiyelerimizi ve diğer ek ödemelerimizi geriye dönük alacaklarımızla birlikte istiyoruz!
🔹Sosyal Güvenlik Kurumu Ek Ödeme Yönetmeliğinde yer alan ek ödeme puanlarına 100'er puan eklenmesini istiyoruz!
🔹Ek gösterge düzenlemesinde yok sayılan SGK çalışanlarına da 3600 ek gösterge istiyoruz!
🔹Hazine ve Maliye Bakanlığı'nda olduğu gibi, kurum içi uzmanlık kadrolarının ihdas edilmesini ve sosyal güvenlik tazminatı ödenmesini talep ediyoruz!
🔹Ücretsiz yemek hizmeti istiyoruz!"