25 Kasım 2025 Salı

SGDF: Kadınlara dönük saldırıları hep birlikte püskürtelim

25 Kasım'a ilişkin yazılı bir açıklama yapan SGDF, "Erkek şiddeti ile yüzleşme, insanlaşma adına mücadeledir. Toplumsal erkeklikle mücadele başta devrimci-demokrat gençlik hareketinin bileşenleri olmak üzere tüm gençlik kitlelerinin görevidir" ifadelerini kullandı.

Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF), 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü'ne ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Kadın cinayetlerinin aydınlatılmamasının bilinçli bir devlet politikası olduğu vurgulanan açıklamada, "Şüpheli kadın ölümlerini aydınlatmak, bilinçli şekilde karartmaya çalışan erkek devleti teşhir etmek ve bu öfkeyi erkek egemenliğine karşı mücadele eksenine çekmek bugün yalnızca kadın özgürlük mücadelesi kuvvetlerinin değil, gençlik hareketi başta olmak üzere tüm devrimci-demokrat kuvvetlerin ana gündemlerinden biri olmalıdır. Rojin Kabaiş'in faillerinin bulunması, Gülistan Doku'ya ne olduğunun açıklanması, yurt odalarından düşerek öldüğü açıklanan sıra arkadaşlarımızın ölümlerinin aydınlatılması için hep birlikte harekete geçelim" denildi.

'KAMPÜSLERDE KADINLARA SALDIRILAR TÜM GENÇLİK HAREKETİNE SALDIRIDIR'
Üniversitelerde artan faşist saldırılara, okullarda devlet eliyle korunan istismarcı, tacizci yöneticilere dikkat çekilen açıklamada, "Üniversitelerimizde palazlandırılan faşist çeteler ilk saldırı hedefi olarak önüne kadınları koyuyor. Kadın standlarına, eylemlerine saldırıyor; kadın öğrencileri yaşamları ile, aileleri ile tehdit ediyorlar. Erkek şiddetini kadınları mücadeleden koparmanın aracı olarak kullanıyorlar. Biliyorlar ki genç kadınlar üniversitelerde hareketin en dinamik kesimini oluşturuyor. Üniversitelerde kadın topluluklarına, etkinliklerine saldırılar bu nedenle tüm gençlik hareketine dönük saldırılar olarak okunmalıdır. Kadın kazanımlarına karşı saldırıları bütün bir gençlik hareketi tarafından püskürtelim" ifadeleri kullanıldı.

'GENÇ KADINLARA ERKEK DEVLET SOPASI GÖSTERİLİYOR'
"Gençliğin, genç kadınların mücadelesi yükseldikçe devlet de bu direnişi kırmak için şiddetin dozunu yükseltiyor. Özgür ve eşit bir yaşam için sokakları kuşatan genç kadınlara erkek devlet sopası gösteriliyor. Polis, asker, jandarma eliyle eylem alanlarında ve gözaltında cinsel şiddet uygulanıyor. Çıplak arama dayatması normalleştirilmek isteniyor" denilen açıklamada, erkek devlet şiddetine karşı mücadeleyi büyütme çağrısı yapıldı.

'TOPLUMSAL ERKEKLİKLE MÜCADELE HEPİMİZİN GÖREVİ'
Açıklama, şöyle son buldu: "Genç erkekler artan erkek şiddetinin neresinde durduğuyla yüzleşmeli, toplumsal erkeklikle yüzleşme temel gündemlerinden biri olmalıdır. Erkek şiddeti; uygulayan, yardım eden, göz yuman, sessiz kalan erkeği insanlıktan uzaklaştırır. Erkek şiddeti ile yüzleşme, insanlaşma adına mücadeledir. Toplumsal erkeklikle mücadele başta devrimci-demokrat gençlik hareketinin bileşenleri olmak üzere tüm gençlik kitlelerinin görevidir. Çağrıyı duyalım; ertelemeden, geciktirmeden uygulamaya koyma zamanı!"