19 Mayıs 2024 Pazar

SES Birinci Basamak Sağlık Hizmetleri Çalıştayı'nın sonuçlarını açıkladı

SES, sağlıkta sorunları tartışmak için gerçekleştirdiği çalıştayın sonuçlarını açıkladı, çözüm için önerilerini sundu.
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), sağlıkta sorunları tartışmak için Birinci Basamak Sağlık Hizmetleri Çalıştayı'nı gerçekleştirdi. Çalıştayın sonuç bildirgesini genel merkez binasında gerçekleştirdikleri basın toplantısı ile açıklandı.
 
Basın metnini okuyan SES Eşbaşkanı Gönül Erden, Birinci Basamak Sağlık Hizmetleri'nin sağlık hizmetlerinin temelini teşkil ettiğini vurguladı. Türkiye'de sağlık hizmetlerinin eşitsiz sunulduğuna dikkat çeken Erden, "İnsan sağlığı kar mantığından ve piyasa dinamiklerinden arındırılmış bir alan olmak zorundadır. Bilinen gerçeklere rağmen neoliberal sağlık reformları ile sağlık hizmetleri, birinci basamak dahil bu işlevinden uzaklaştırılmıştır. Ülkemizde de sağlıkta dönüşüm programıyla dile getirilen 'reformlar' ile koruyucu sağlık anlayışı yerine tedavi edici yaklaşım yerleştirilmiş, birinci basamak sağlık sistemi buna göre yeniden yapılandırılmıştır. Toplumun algısı da tedavi edici hizmete yönelik yeniden şekillendirilmiştir" dedi.
 
KADIN VE ÇOCUK SAĞLIĞI ÖNEMSENMELİ
 
Kadın sağlığı üreme sağlığından ibaret görüldüğünü belirten Erden, "Kadına şiddet gibi konular göz ardı edilmektedir. Oysa ki birinci basamak sağlık hizmetleri niteliği gereği şiddet gören kadınların en rahat ulaşabileceği kurumlardır. Ancak, biz sağlık emekçilerinin yeterli bilgi donanımına sahip olmamız ve güvenliğimizin sağlanmaması nedenleriyle maalesef kadına yönelik şiddet gündemimizde yeterince yer tutmamaktadır. Çocuğa yönelik şiddet ve istismarın önlenmesi, bütünlüklü bir çocuk koruma sistemi gerekmektedir. Böyle bir koruma sistemi içerisinde ise birinci basamak sağlık hizmetleri çok kritik bir yere sahiptir. Özellikle tüm çocukların 6 yaşına kadar etkin izleminin yapılması, istismar risklerinin fark edilerek önlemeye ilişkin çalışmalar yapılabilmesi, çocuğun korunması, istismarın erken tespit edilebilmesi gibi koruyucu faaliyetler birinci basamağın kritik görevlerindendir" diye konuştu.
 
Sağlık emekçilerinin giderek daha fazla sömürüldüğünü dile getiren Erden, "Sağlık emekçilerin çalışma koşulları kötüleşmiş, iş güvencesinin ortadan kalkmış, iş yükü artmış, şiddet tehdidi artmış, kendini değersiz hissetme duygusu artmıştır" diye belirtti.
 
Mobbingin ve esnek çalışma koşullarının giderek yaygınlaştığının altını çizen Erden, SES olarak önerilerini şu biçimde sıraladı:
- Birinci Basamak Sağlık Hizmetlerin toplum yönelimli ve bölge tabanlı sunulmalıdır.
- Koruyucu sağlık hizmetlerin tüm giderleri kamudan karşılanmalıdır.
- Mobil hizmetler için kamu tarafından mekanın temin edilmeli, kamu tarafından araç tahsisi yapılmalıdır.
- Yaz-boz tahtasına dönüşmüş olan mevzuatlar tartışmaya açılmalı ve toplumun ve sağlık emekçilerin örgütlerinin görüşleri bu tartışmalarda önemsenmelidir. Mevzuat  yeniden düzenlenmelidir.
- Emekçilerin kadrolu, iş güvenceli istihdamı sağlanmlaı, kamu dışı emekçiler kadroya alınmalıdır.
- Birinci basamak ekibinin genişletilmeli, bölge ve nüfusun özelliklerine göre belirlenen sayıda sağlık emekçisi istihdam edilmelidir.
- Nüfus ve performansa dayalı ücretlendirme yerine emekliliğe yansıyacak temel ücret uygulaması hayata geçirilmelidir.
- Birinci basamak sağlık emekçilerin taleplerine yönelik toplu sözleşme hazırlanmalı, tüm sağlık ve sosyal hizmet alanı için yapılan toplu iş sözleşmesinde birinci basamağa özgün yer verilmelidir.
- Denetim ve izlemelerin birincil amacı hizmet içi eğitim hedefi olmalıdır.
- Sağlık emekçilerinin karar mekanizmalarına katılımı sağlanmalıdır.
- Toplumun sağlık hizmetlerinde söz ve karar sahibi olmasına yönelik toplum katılımını sağlayacak mekanizmalar oluşturulmalıdır.
- Birinci basamak gerektirdiği tüm hizmetleri sunabilecek genişlikte bir ekipten oluşmalı; tüm sağlık emekçileri kadrolu (4a) istihdam edilmeli ve ücretlendirmesi de emekliliğe yansıyacak temel ücretle olmalıdır ve çalışma koşulları ve ücretler toplu sözleşme ile belirlenmelidir.