19 Mayıs 2024 Pazar

Sayıştay'dan yeni yolsuzluk raporu

Sayıştay'ın düzenlediği rapora göre şeker fabrikaları tarafından yapılan tohum ihalelerinde yolsuzluk olduğu belirlendi.
Sayıştay'ın düzenlediği rapora göre şeker fabrikaları tarafından yapılan tohum ihalelerinde yolsuzluk olduğu belirlendi.
 
Sayıştay raporuna göre, Şeker Fabrikaları A.Ş.'nin son 3 yılda yaptığı pancar tohumu ihalelerine sadece 1 firmanın katılması ve ihalenin hep aynı firmaya kalması dikkat çekti. CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Sayıştay raporunda ortaya çıkan usülsüzlüğü "Tek bir firmanın ihaleye sürekli girip bunu sürekli almasında bir gariplik var" sözleri ile meclise taşıdı.
 
'SAYIŞTAY DÜZELTİLMESİNİ ÖNERDİ'
 
Yavuzyılmaz konuyla ilgili, "Pancar tohumu alımı ihalelerinin önceki yılları incelendiğinde son üç ihaleye tek isteklinin teklif verdiği ve ihalenin o istekli üzerine kaldığı tespit edilmiştir. Deniliyor ki 'Daha önceki yıllardaki şeker şirketi ve serbest piyasadan temin edilerek ekilen tohum miktarı ve ekim alanları mukayese edildiğinde yıllara göre değişiklik göstermekle birlikte yaklaşık yüzde 45 civarında tohumun üreticiler tarafından serbest piyasadan temin edildiği tespit edilmiştir. Dünyada ve ülkemizde çok sayıda tohum firmasının bulunmasına rağmen anılan ihaleye tek isteklinin katılmasının nedeninin araştırılarak teknik ve idari şartnamenin ihaleye katılımı engelleyip engellemediği hususunun piyasadan bağımsız bilimsel araştırma kurumlarından ya da üniversitelerin ilgili bölümlerinden görüş alınarak teknik ve idari şartnamenin yeniden hazırlanması ya da rekabeti engelleyen maddeler varsa bu maddelerin teknik şartnameden çıkartılarak hazırlanmasının uygun olacağı değerlendirilmektedir" ifadelerini kullandı.
 
Sayıştay raporunda açık ve net bir şekilde ihaleyle ilgili mevzuatın değiştirilmesini önerdiğini söyleniyor.