6 Mayıs 2024 Pazartesi

Sayıştay raporlarında AKP kayyumları: Yolsuzluk, usulsuzlük ve hırsızlık

AKP'nin atadığı kayyumlar eliyle gerçekleştirdiği yolsuzluk, usulsüzlük ve hırsızlığın bir bölümü Sayışta raporları ile gözlen önüne serildi.
Sayıştay'ın raporları, AKP'nin kayyum atadığı Ağrı, Dersim, Mardin ve Artuklu belediyelerinde yolsuzluk, usulsüzlük ve hırsızlıkları gözler önüne seriyor.
 
AĞRI BELEDİYESİ
 
Banka kredileri ve gider tahakkumları, mali tablolara eksik kaydedildi. Sayıştay, hesaplarda eksiklik olduğunu tespit etti. Toplam 20 milyon 53 bin TL'lik eksiklik söz konusu.
 
Toplu taşıma için kullanılan akıllı kart uygulamasında elde edilen gelirler idare için açılan hesaba aktarılmadı. Sayıştay'ın tespit ettiği oran; 675 bin 430 TL.
 
Belediyenin 2013 yılından bu yana TEDAŞ'a olan 27 milyon TL'lik borcu kayıtlarda yer almadı.
 
Alınan tüketim mal ve malzemeleri kullanılmadan muhasebe kayıtlarından çıkışı yapılarak, kontrolün sağlanması imkansız hale getirildi.
 
Gecekondu Kanunu'na göre oluşturulması gereken Fon oluşturulmayarak normal gelir olarak kaydedildi, amacı dışında kullanılarak usulsüzlük yapıldı. Tespit edilen usulsüzlük; 25 bin 560 TL.
 
Otopark bedelleri ayrı bir hesapta izlenmedi. Bu nedenle faiz gelirleri elde edilemedi, bu tutar da amacı dışında kullanıldı. Miktar; 2 milyon 560 bin TL. 
 
Bazı taşınmazların kira sözleşmelerinin süreleri mevzuata aykırı bir şekilde uzatıldı. 
 
DERSİM BELEDİYESİ
 
Yapılmakta olan yatırımlar, hesabında incelenmesi gerekirken maddi duran varlıklar hesabında incelenen tutarlar tespit edildi. Bu oran; 936 bin 645 TL. 
 
Mülkiyeti belediyeye ait iki taşınmaz “süresiz” olarak derneklere tahsis edildi. Sayıştay’ın uyarısı üzerine belediye ihtisasın iptal edileceğini belirtti. Söz konusu taşınmazlardan biri Kızılay, diğeri de İlim Yayma Cemiyeti'ne verildi.
 
MARDİN BELEDİYESİ
 
Araç hizmet alımında araç markaları belirtilmezken yüzde 50 yerlilik oranı şartı sağlanmadı. 5 adet ford marka, 2 adet wolksvagen marka araç alındı. Sayıştay raporunda miktarı belirtilmedi. 
 
Ayrıca ihalede öngörülenden fazla araç hizmete alındı.
 
Mal, hizmet ve yapım ihaleleri parçalara bölünerek doğrudan temin yoluna başvurulduğu ve bu yolla aynı gün içinde aynı kişiden de alımlar yapıldığı tespit edildi. Sayıştay tarafından tespit edildiği kadarıyla 20 gün arayla 372 bin 479 TL. 
 
Yapım işlerinde aynı kalemlerde farklı birim fiyatları belirlendi. 
 
Hesaplarda yapılan incelemede, tahsisli kullanılan veya kullandırılan binaların mali tablolarda yer almadığı tespit edildi. 
 
ARTUKLU BELEDİYESİ
 
Ambalaj atıklarının toplanması imtiyaz hakkı ihalesiz ve bedelsiz şekilde verildi. 
 
Yapılan ihalelerde, Kamu İhale Kanunu'na aykırı hareket edildi.  İstisnai ihale biçimleri, süreklilik arz edecek şekilde yapıldı. 2 ay içinde altı ihale bu şekilde gerçekleştirildi.