20 Mayıs 2024 Pazartesi

Savaşa karşı barışı savunanlar yargılanıyor

Kadıköy'de "savaşa hayır barış hemen şimdi" dedikleri için tutuklanan 11 kişinin ilk duruşması görülmeye başlandı. Tutuklamalara tepki gösteren KESK, "Bizler savaşa karşı barışı, ölüme karşı yaşamı savunmaya devam edeceğiz" dedi.
Kadıköy'de 21 Ocak'ta Efrin operasyonuna karşı Barış Bloku ve Savaşa Karşı Koordinasyon'un çağrısıyla bir araya gelen kitleye polisin saldırısında gözaltına alındıktan sonra tutuklanan 11 kişinin ilk duruşması Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'nde başladı.
 
23. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşma öncesi KESK İstanbul Şubeler Platformu üyeleri adliye önünde basın açıklaması yaptı. Eyleme 78'liler Girişimi de de destek verdi.
 
YARGILANANLAR SERBEST BIRAKILMALI
 
Eylemde ilk olarak 78'liler Girişimi üyesi Nimet Tanrıkulu konuştu. Tanrıulu, "Biz kadınlar bu ülkede savaş istemiyoruz dedik. Savaşın bir insanlık suçu olduğunu söyledik. Bunu söylemeye her zaman devam edeceğiz. Savaş halkların barış hakkını ortadan kaldıran bir vahşettir. Bu savaşın bütün koşullarında kadınlar sokakta oldular ve seslerini çıkardılar. Burada yargılanan arkadaşlarımız da savaşa hayır dedikleri için yargılanıyorlar. Barış istemeye hakkımız var. Barış istemek bir insan hakkıdır. Barış demenin suç olmadığı, barışın olduğu bir dünyada yaşama hakkımız var. Bu davada yargılanan arkadaşlarımızın derhal serbest bırakılmasını istiyoruz" diye konuştu.
 
KESK İstanbul Şubeler Platformu adına konuşan Pınar İçel, "Bugün burada anayasal bir hak olan gösteri, protesto hakkını kullandığı için özgürlüğünden mahrum edilmiş arkadaşların özgürlüğe kavuşması için toplandık. Bu arkadaşlarımız bütün sağlık emekçileri gibi ah diyen bir insanın acısına merhem olabilmek için hizmet etmiş arkadaşlarımızdır. O arkadaşlarımız eğer gerçekleştirebilselerdi o eylemde şunu dillendireceklerdi: 'Kan akmasın, savaş olmasın, insanlar hayatını kaybetmesin, barış içinde emperyalizme karşı halkların kardeşliği doğrultusunda bir arada yaşayalım diyeceklerdi. Ancak bu taleplerinin dillendirilmesine izin verilmedi" dedi. 
 
YAŞANAN HUKUKSUZLUĞA TEPKİ
 
İçel'in ardından basın açıklamasını SES Şişli Şubesi Eşbaşkanı Abuzer Aslan okudu. Yaşanan hukuksuzluğa tepki gösteren Aslan, "Siyasi iktidar savaş üzerinden yaratılan şovenizm dalgasıyla barış, demokrasi, özgürlük ve adalet isteyen tüm kesimlerin sesini boğarak, muhalefeti susturup ve bu hukuksuzluğa itiraz edenleri yine hukuksuzca gözaltına alıp tutuklamaya devam ediyor. Meydanlardan 'oluk oluk kanlarını akıtıp o kanlarla duş alacağız' diye bağıran eli kanlı mafya adamları serbest dolaşırken çocuklar ölmesin diyenlerin cezaevlerine konuluyor" diye kaydetti.
 
'BİRİLERİNİN KORKULU RUYASI OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ'
 
Savaşa karşı barışı, ölüme karşı yaşamı savunmaya devam edeceklerini belirten Aslan, "Bizler bugüne kadar olduğu gibi bugün de yarın da tüm haksızlıklara karşı olduğumuzu bir kez daha haykırıyoruz. Kamu emekçileri ne geçmişte ne de bugün karanlığa teslim olmadı, olmayacaktır. Elbette OHAL kalkacak, KHK'lar gidecek ve bizler bu mücadelemizi daha da büyüterek birilerinin korkulu rüyası olmaya devam edeceğiz" diye konuştu.
 
Yapılan açıklama ardından grup duruşmayı takip etmek üzere adliyeye girdi.