19 Mayıs 2024 Pazar

Sara Kaya davasında mahkeme 'suç üreten' TEM amirinin dosyasını istedi

Tutuklu yargılanan Nusaybin Belediye Eşbaşkanı Sara Kaya için savcılık ağırlaştırılmış müebbet talebini yinelerken, mahkeme tahliye kararı vermedi. "İşkence ile suç üretme" gerekçesiyle tutuklanan dönemin TEM Şube Amiri Ünal Uyar'ın dosyasını isteyen mahkeme, Kaya'nın bir sonraki duruşmada salona getirilmesine karar verdi.
Mardin'in Nusaybin ilçesinde, 13 Ocak 2017 tarihinde evine yapılan baskınla gözaltına alındıktan 14 gün sonra tutuklanan ve yerine kayyum atanan Belediye Eşbaşkanı Sara Kaya hakkında açılan davanın 10. duruşması Mardin 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.
 
"Devletin birlik ve bütünlüğünü bozma" iddiasıyla yargılanan Kaya, duruşmaya SEGBİS aracılığıyla katıldı. Kaya'nın avukatlarının hazır bulunduğu duruşmayı, yakınları ile HDP il ve ilçe yöneticileri takip etti.
 
Duruşmada gelen belgeler okunurken, Mardin Emniyet Müdürlüğü'nden Kaya hakkında istenen raporların gönderilmediği belirtildi.
 
SAVCILIK MÜEBBET TALEBİNİ YİNELEDİ
 
Mahkeme heyeti savcıya mütalaasında bir değişiklik olup olmadığı soruldu. İddia makamı önceki celse verdiği mütalaayı tekrarlayarak, Kaya'nın "Devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozduğu", "Zincirleme örgüt propagandası yaptığı" ve "Halkı kin ve düşmanlığa sevk ettiği" iddialarıyla cezalandırılmasını ve "ağırlaştırılmış müebbet" hapse çarptırılmasını istedi.
 
'KOMPLO İLE HAZIRLANMIŞ BİR SORUŞTURMADIR'
 
Ardından savunma yapan Kaya, 2 yıllık tutukluluğuna nelerin gerekçe yapıldığını anlamadığını ifade ederken, "Hakkımdaki soruşturma tamamen komplo ile hazırlanmış bir soruşturmadır. Kendimi SEGBİS ile yeteri kadar ifade edemediğimi düşünüyorum. Bu nedenle mahkeme salonuna bizzat gelerek savunmamı yapmak istiyorum" talebinde bulundu.
 
Kaya'nın avukatı Kamuran Tanhan, müvekkilinin tutukluluk halinin sonlandırılması gerektiğini belirterek, önceki duruşma söylediklerini tekrarladıklarını belirtti. Dönemin Nusaybin TEM Şube Amiri Ünal Uyar'ın "sahte belge düzenleme, işkence ile suç üretme, rüşvet ve suç uydurma" gerekçeleri ile tutuklandığını hatırlattı. Uyar hakkındaki soruşturmanın gizli yürütülmesi nedeniyle dosyanın içeriğine ulaşamadıklarını kaydeden Tanhan, Kaya hakkındaki soruşturma dosyasının da Uyar tarafından hazırlandığını ifade etti. Müvekkiline bir kumpas kurulduğunu ifade eden Tanhan, tahliye talebinde bulundu. 
 
TEM ŞUBE AMİRİ HAKKINDAKİ DOSYA İSTENDİ
 
Savunmaların ardından mahkeme Kaya hakkındaki diğer yargılama dosyalarının birer örneklerinin istenmesine, daha önce hakkında soruşturma başlatılan yerel gazeteci Zeki Karakuş ile ilgili soruşturmada Kaya ile ilgili kısımların istenmesine, İçişleri Bakanlığı'nın Nusaybin Belediyesi hakkında hazırlanan raporun istenmesine, HTS kayıtlarının istenmesine ve Ünal Uyar hakkındaki soruşturmada Kaya ile ilgili geçen kısımların kısıtlılık kararı yoksa gönderilmesine" karar verdi.
 
DURUŞMA SALONUNA GETİRİLECEK
 
Mahkeme Kaya'nın üzerine atılı suçun "katalog suçlardan olması, üzerine atılı suçlamanın mahiyeti, kuvvetli suç şüphesinin bulunması, tutuklulukta geçen sürenin makul süreyi aşmaması ve kaçma şüphesinin bulunması" iddiaları ile tutukluluk halinin devamına karar verdi.
 
Mahkeme bir sonraki duruşmada Van T Tipi Kadın Hapishanesi'nde tutuklu bulunan Kaya'nın duruşma salonunda hazır edilmesine karar vererek, duruşmayı 27 Mart'a erteledi.