22 Ekim 2025 Çarşamba

Sağlık emekçilerinden promosyon ihalesine tepki

SES Aksaray Şubesi, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü'nün banka promosyon ihalesine tepki göstererek, ihalenin iptal edilmesini ve sağlık emekçilerinin talepleri doğrultusunda yeniden düzenlenmesini istedi.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Aksaray Şubesi, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü'nün 17 Ekim 2025 tarihinde yaptığı maaş promosyon ihalesine ilişkin şube binasında basın toplantısı düzenledi.

'KAZANDIĞIMIZ HAKLAR YOK SAYILDI'
2026–2028 yıllarını kapsayan maaş promosyon ihalesinin 102 bin TL bedelle Ziraat Bankasına verildiği belirtilen açıklamada, "Bu sonuç, sağlık emekçilerinin alın teriyle kazandığı hakların, banka lobilerinin ve bürokratik masaların arasında yok sayıldığını göstermektedir" denildi. Ziraat Bankasının maaş ödemeleri üzerinden milyarlarca lira faiz geliri elde ettiğine dikkat çekilen açıklamada, "Banka emeğimizden faiz kazanıyor; o faizle de bize yeniden kredi satıyor" ifadeleri kullanıldı.

'SÖZLEŞMELERE ENFLASYON FARKI EKLENMELİ'
Ülkedeki yüksek enflasyon ve ağır ekonomik koşullar altında promosyon bedellerinin sabit tutulmasına tepki gösterilen açıklamada, sözleşmelerin enflasyon farkı ve ekonomik dalgalanmalar doğrultusunda revize edilmesi gerektiği belirtildi. "Bu talepler yalnızca ekonomik değil, aynı zamanda adalet ve emeğe saygının gereğidir" denilen açıklamada, sözleşmelere enflasyon farkının yansıtılması ve olağanüstü koşullarda revize edilebilmesi çağrısında bulunuldu.

Sağlık emekçilerinin taleplerinin dikkate alınmadığı, sürecin sendikalar ve meslek örgütlerinden bağımsız yürütüldüğü vurgulanan açıklamada, sarı sendika Sağlık-Sen'in de işçilerin değil bürokrasinin yanında yer aldığı ifade edildi.

TALEPLER
Açıklamada sağlık emekçileri şu talepleri sıraladı:
🔹"İktidarın kamu çalışanlarına yaptığı maaş artışlarında olduğu gibi, 6 aylık enflasyon farkı promosyon sözleşmesine de yansıtılmalıdır.
🔹Enflasyonun belli bir oranı aşması ya da olağanüstü bir ekonomik dalgalanma yaşanması durumunda, promosyon sözleşmeleri süre dolmadan güncellenmelidir.
🔹Enflasyonist dönemlerde, cezai şart olmaksızın sözleşmeler revize edilebilmelidir.
🔹Tüm teklifler, komisyon tutanakları ve sürece ilişkin belgeler kamuoyuna açıklanmalı, ihale yeniden, şeffaf ve emekçiden yana koşullarda yapılmalıdır.
🔹İhale süreçleri şeffaf yürütülmeli, alt limitler bağlayıcı hale getirilmelidir."