19 Mayıs 2024 Pazar

Rusya, İdlib operasyonu için 10 savaş gemisini Akdeniz'e gönderdi

Rusya, gündemdeki olası İdlib operasyonu için Akdeniz'e 2015'ten bu yana en büyük deniz gücünü gönderdi.
Suriye Ordusu'nun, İdlib'i çetelerden temizlemek için operasyon yapmaya hazırlanırken Rusya, olası operasyon öncesi Akdeniz'e kapsamlı bir deniz gücü gönderdi. Rus donanmasının bölgeye 10 savaş gemisi ve 2 denizaltı gönderdiği belirtildi.
 
Izvestiya gazetesinin aktardığına göre; gemilere yenilerinin katılacağı belirtiliyor. Gazeteye konuşan askeri uzmanlar ise filonun, 'Suriye ordusunun İdlib müdahalesini destekleyeceğini' söyledi. Rusya Savunma Bakanlığı geçen hafta, İdlib'deki silahlı militanların sahte bir kimyasal saldırı ile ABD, İngiltere ve Fransa'nın müdahalesini kışkırtmayı umduğunu duyurmuştu. Bakanlık bu konuda istihbarat aldıklarını açıklamıştı.
 
Son olarak Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, ABD'nin Suriye'yi vurmaya hazırlandığını söylemiş, ABD'nin Akdeniz'deki gemilerinde çok sayıda Tomahawk tipi füze taşıdığını ve bu füzeler ile her an Suriye'yi vurabileceğini öne sürmüştü. "Akdeniz'e gelen ABD gemilerinin şu anki hedefi Suriye'yi gösteriyor" diyen Konaşenkov, ABD'ye ait gemilerin 25 Ağustos'ta Akdeniz'e getirildiğini belirtmişti.
 
Rusya bir yandan da ABD'yle ilişkilerinin gerildiği bir dönemde devasa bir askeri gövde gösterisine hazırlanıyor. Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Sovyetler Birliği'nin yıkıldığı 1981'den bu yana düzenleyecekleri en büyük askeri tatbikatın ayrıntılarını açıkladı.
 
Şoygu, Eylül ayında 300 bin askerin, 1000 uçağın, iki donanma filosunun ve bütün hava birliklerinin katılacağı bir tatbikatın düzenleneceğini söyledi. Vostok-2018 (Doğu-2018) adı verilen tatbikat, ülkenin orta ve doğu bölgelerinde yapılacak. Şoygu, Vostok-2018'in 1981'den beri yaptıkları en büyük tatbikat olacağını söyledi.