13 Aralık 2025 Cumartesi

Rusya, Chornomorsk limanında CENK T gemisini vurdu

Rusya, Ukrayna'da Chornomorsk limanına yanaşan CENK T adlı yük gemisini vurdu.

Cenk Shipping Group'a ait CENK T isimli gemi, Chornomorsk limanına yanaşmasının ardından Rusya tarafından füze saldırısına uğradı.

Firma yaptığı açıklama ile geminin, Karasu – Odessa hattında tır taşımacılığı yapan filosunun bir parçası olarak, 16:00'da Chornomorsk limanında saldırıya uğradığını söyledi.

Saldırı sonrasında gemide yangın çıktı. Yangına müdahale edildiği belirtilirken olayda can kaybı ya da yaralanma olmadı.

Şirketten yapılan açıklama şu şekilde: "Cenk Denizcilik filosunda, Karasu – Odesa hattında tır taşımacılığı yapan M/V CENK T isimli gemimiz, bugün yerel saatle 16:00'da Chornomorsk limanına yanaşmasının ardından balistik füze saldırısına maruz kalmıştır. Saldırı sonrasında gemimizin pruva tarafında meydana gelen yangına römorkörler, liman yangın söndürme birimleri ve gemi ekiplerimiz tarafından derhal müdahale edilmiş ve edilmeye devam edilmektedir. Şu ana kadar herhangi bir can kaybı veya yaralanma bilgisi bulunmamaktadır. Mevcut bilgiler doğrultusunda hasar yalnızca maddi niteliktedir. Olay uluslararası denizcilik kuralları çerçevesinde değerlendirilmekte olup, ilgili resmi makamlarla tam işbirliği içinde süreci yakından takip ediyoruz. Gelişmelere ilişkin teyit edilmiş bilgiler kamuoyu ile paylaşılmaya devam edilecektir."

BAKANLIKTAN AÇIKLAMA
Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna'nın Chornomorsk Limanına düzenlenen saldırıda bir Türk şirketine ait yabancı bandıralı geminin hasar gördüğünü açıkladı. Bakanlık, saldırının Karadeniz'de deniz güvenliği ve seyrüsefer serbestisine yönelik endişeleri doğruladığını belirtti.

Açıklamada, gemideki personel ve TIR şoförlerinin tahliye edildiği, saldırıda yaralanan Türkiye vatandaşı bulunmadığı bildirildi.