20 Mayıs 2024 Pazartesi

Ruanda planı başbakanlık önünde protesto edildi

İngiltere hükümetinin göçmenleri Ruanda'ya sürgün etme politikası Başbakanlık Konutu önünde protesto edildi. Eylemin en kitlesel grubunu Göçmen İşçiler Kültür Derneği üyeleri oluşturdu.

Stand Up To Racism, Care4Calais, Peace and Justice Project ve Göçmen İşçiler Kültür Derneği'nin (GIK-DER) de aralarında bulunduğu kurumlar ve sendikalar, hükümetin göçmenleri Ruanda'ya sürgün etme planını protesto etti.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak'a seslenen protestocular, "Rishi Sunak sesimizi duy, göçmenler burada kalacak" dedi.

Irkçı politikaya karşı fiili mücadelenin önemine vurgu yapılan eylemde, göçmen gözaltı merkezlerinin önünde bekleyerek sınırdışı etmelere karşı durmak gerektiği vurgulandı.

Care4Calais adına yapılan konuşmada, "Desteklediğimiz sığınmacı topluluklar gözaltına alınmaktan korkuyor. Bu insanlar zaten dünyanın sunabileceği en kötü şeylere maruz kaldılar. Güvende hissetmeyi hak ediyorlar ama bunun yerine travma yaşıyorlar" denildi. 

GIK-DER adına yapılan konuşmada ise Ruanda planının modern kölelik anlaşması olduğuna dikkat çekildi. "Göçmenler daha iyi şartları hak ediyor. Bizler göçmenlerin ve iltica başvurucularının yanındayız ve hak ettiklerini alana kadar da yanlarında olacağız" diyen GIK-DER temsilcisi, birleşik mücadelenin önemine vurgu yaptı.

Ruanda planı ilk gündeme geldiğinden bu yana yasa karşıtı mücadele yürüten GIK-DER, tasarı yasalaştıktan sonra bilgilendirme çalışmalarına başladı. Sınırdışı etme girişimlerine karşı WhatsApp'ta dayanışma grubu kuran dernek, yasa karşıtı yapılan eylemlere de kitlesel olarak katılıyor.