24 Nisan 2024 Çarşamba

Rojavalı Komünist Kadınlar MLKP/KKÖ'nün kuruluş yıldönümünü selamladı

Devrimci Komünist Kadınlar (JKŞ) üyeleri, MLKP/KKÖ'nün 7. Kuruluş yıldönümü vesilesiyle Kobanê'de etkinlik düzenledi.

Devrimci Komünist Kadınlar (JKŞ) Kobanê'de MLKP/KKÖ'nün kuruluş yıldönümü ve enternasyonalist MLKP savaşçısı İvana Hoffman'ın şehadet yıldönümü vesilesiyle etkinlik düzenledi.

Saygı duruşuyla başlayan etkinlikte komünist kadın önderlerin portrelerinden hazırlanan bir video gösterimi gerçekleştirildi. MLKP/KKÖ adına yapılan konuşmada şehirlerde ve dağlarda savaşan, Rojava devriminin mevzilerinde ölümsüzleşen kadın şehitler anıldı. Dünyada savaşan kadınların ve Komünist Kadın Önderliğinin selamlandığı konuşmada Komünist Kadın örgütlenmesinin tarihine değinildi. Merkezi Kadın Komisyonlarıyla başlayan kadın özgürlük mücadelesinden bugün Komünist Kadın Örgütü düzeyine erişildiği vurgulanan konuşmada şu ifadelere yer verildi: "Daha güçlü bir mücadele ihtiyacının kendini ortaya koymasıyla birlikte komünist kadınlar bir Komünist Kadın Örgütü'nü inşa etme düzeyine erişti. Bu ihtiyaçla birlikte 2015'te MLKP/KKÖ'nün kuruluşu gerçekleşti. MLKP/KKÖ öncülüğünde Komünist Kadınların kadın özgürlük mücadelesinde ivme kazandırdı, kadın iradesi ve kadın gücünü daha görünür hale getirdi."

MLKP/KKÖ'den güç alan kadınların parti içinde ve dışında her alanda ve her düzeyde erkek egemen anlayışa karşı mücadelelerini güçlendirdikleri belirtilen konuşmada kadın özgürlük mücadelesinin bir kadın devrimi perspektifi ve programına kavuşturulduğu ifade edildi. Bugün kadınların MLKP/KKÖ ile birlikte daha da güçlendiklerini, kadın özgürlük mücadelesi teori ve pratiğinde çok önemli gelişmeler kat ettikleri kaydedilen konuşmada "MLKP/KKÖ'nün kadın devrimi fikri ve perspektifini savunan Devrimci Komünist Kadınlar da sizin örgütünüzdür. Bu örgüte sahip çıkın, JKŞ'de örgütlenin. Kadın özgürlük mücadelesini hep birlikte büyütelim" denildi.

Ardından JKŞ adına konuşma yapan Necah Kobanê 8 Mart'ın tarihçesinden aktarımlar yaptı. Rojava devriminin kadın kazanımlarına vurgu yapan Necah Kobanê, "Kadınlar her kurumda yer alıyorlar. Eşit haklar kazandılar. Kadın ve erkek birlikte çalışma yürütüyor" dedi.

Dünyanın hiçbir yerinde kadın erkek eşitliğinin olmadığına dikkat çeken Necah Kobanê, Rojava'da bunun şehitler sayesinde gerçekleştiğini kaydetti. Her kadının bu kazanımları geliştireceğini belirten Necah Kobanê kadınların devrim kurumlarında daha çok görev alması gerektiğini, kendilerini geliştirmek zorunda olduklarını kaydetti. Necah Kobanê, "Önümüzdeki imkanları çoğaltarak ve geliştirerek zaferi kazanacağız" ifadelerini kullandı.

Etkinlik halaylar ve "Jin, jiyan, azadî" sloganları eşliğinde sona erdi.