3 Mayıs 2024 Cuma

Rojava'da kadınlar 8 Mart'ı kutladı

Kuzey ve Doğu Suriye kentlerinde binlerce kadın 8 Mart'ı kutladı. Eylemlerde, "Rojava Kürdistanı'nda gerçekleşen kadın devrimi kadın özgürlük mücadelesi mirasının devamcısıdır. Dünyadaki bütün kadınların kadın devriminin kazanımlarını korumaları gerekiyor" denildi.

Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye'nin Cizîre Kantonu'nun Qamişlo ve Hesekê kentlerinde Firat Kantonu'nda Kobanê kenti ile Efrîn-Şehba, Reqa ve Tebqa Kantonlarında kadınlar sokaklara çıktı. Devrimci Komünist Kadınlar (JKŞ) Hesekê, Qamişlo ve Kobanê kentlerinde kutlama alanlarına yürüyüş yaparak girdi.

HESEKÊ
Rojava barajında düzenlenen 8 Mart kutlamasına Şedadê, Til Temir, Dirbêsiyê ve Til Birak'tan binlerce kadın katıldı. Devrimci Komünist Kadınlar (JKŞ) alana "Jin jîyan azadî" sloganını atarak girdi. Kutlama kadın özgürlük mücadelesinde ölümsüzleşen kadınlar anısına saygı duruşuyla başladı.

Etkinlikte konuşan Demokratik Birlik Partisi Eşbaşkanı Asya Abdullah, "Rosa Luxemburg, Clara Zetkin, Sakine Cansız, Şilan ve Arînlerin fedakarlıkları ve kadınların direnişi sayesinde bugünlere geldik. Kapitalist erkek egemen sistem kadın özgürlük mücadelesini yok etmek istiyorlar. Kadınlar bu sisteme karşı tarihi bir direniş sergiledi ve kazanımlarla dolu bir miras yarattı" dedi.

Asya Abdullah konuşmasının sonunda şunları belirtti: "Rojava Kürdistanı'nda gerçekleşen kadın devrimi kadın özgürlük mücadelesi mirasının devamcısıdır. Dünyadaki bütün kadınların kadın devriminin kazanımlarını korumaları gerekiyor."

Etkinlikte konuşma yapan Suriye Gelecek Partisi Kadın Konseyi Sözcüsü Xaliya Kecwan, "Kürt, Arap, Süryani ve diğer bütün uluslardan kadınların dayanışmasıyla kadın devrimimiz kazanacak" diye belirtti.

Xaliya Kecwan, tüm kadınların özgürleşmesi için mücadele ve direnişi büyüteceklerinin sözünü verdi.

Etkinlik müzik gruplarının sahne alması ve halaylarla sona erdi.

QAMIŞLO
Qamişlo'nun Tirbespiyê ilçesine bağlı Dirêjik köyünde düzenlenen etkinliğe JKŞ, Kongra Star, PYD, Süryani Birlik Partisi'nin de aralarında bulunduğu birçok kurum katıldı.

Etkinlik alanına JKŞ, "Kadın devrimi zor ama zafer kesin" sloganının yazılı olduğu pankartla yürüyüş yaparak giriş yaptı. JKŞ yürüyüş boyunca sık sık "Jin jîyan azadî" sloganını attı. Kızıl fularlar takan JKŞ üyeleri ölümsüz komünist kadın savaşçılar Sibel Bulut, İvana Hoffmann, Sevda Çağdaş, Berfu Dilan Canbay ve Yasemin Çiftçi'nin fotoğraflarını taşıdı. JKŞ üyeleri "Sevra" adlı kadın marşını söyledi.

Etkinlik alanında konuşma yapan Kongra Star Sözcüsü Rîhan Loqo, "Kadınlara yönelik soykırım politikaları devam ediyor. İşgalci Türk devleti her gün kadına yönelik suçlar işliyor. Bölge halkına karşı soykırım savaşı tamamlanmak isteniyor" dedi.

Cizre Kantonu Yürütme Meclisi Eşbaşkanı Vivian Oso ise konuşmasında kadınların birliğine vurgu yaparak, "8 Mart etkinlik alanında toplanmamız her türlü tecride, soykırıma ve işgale karşı birlik olduğumuzu kanıtlıyor" şeklinde konuştu.

Etkinlik kültür ve sanat kurumundan müzik grupları ve halay ekibinin gösterisiyle son buldu.

KOBANÊ
Fırat Kantonu'nda da binlerce kadın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla kutlama yaptı.

Kobanê Ormanında yapılan etkinliğe JKŞ üyeleri, "Kadın devrimi kolay değil ama zafer kesin" yazılı pankartla yürüyüş yaparak katıldı. Kızıl fularlar takan Rojavalı komünist kadınlar, Okan Altunöz, Elende El Mihemed, Zelux Hemo, Filiz Aslan, Şengül Boran, Yasemin Çiftçi, Sakine Cansız, Dilara Ürper ve kadın özgürlük mücadelesinde ölümsüzleşen kadınların fotoğraflarını taşıdı. JKŞ üyeleri yürüyüş boyunca sık sık "Jin jîyan berxwedan" ve "Jin jîyan azadî" sloganlarını attı.

Kutlamada konuşan Kongra Star Firat Kantonu Koordinasyonu Sözcüsü Zozan Bekir, bütün ülkelerden kadınlara, Rojava Kadın Devrimini küresel bir devrime dönüştürme çağrısında bulundu.

Firat Kantonu Şehit Aileleri Meclisi Kadın Meclisi Yöneticisi Ayşe Efendî ise kadınların askeri, siyasi, diplomasi, sosyal ve tüm alanlarda tarihi rollerini yerine getirmesi gerektiğini söyledi.

Konuşmaların ardından Vajîn Akademisi, Hîlala Zêrîn Hareketi Kadın Kültürü ve Baqî Xido Kültür ve Sanat Merkezine bağlı gruplar şarkılarını seslendirdi.

ŞEHBA
Ehdas ilçesinde yapılan yürüyüşün ardından gerçekleştirilen kutlamada, Efrîn ve Şehba Kantonu Şehit Aileleri Meclisi üyesi Şaziye Îbrahîm söz aldı, "Kadınların her dönemde zulme karşı isyan ettiği Kürdistan tarihinde de görülmektedir" dedi.

Etkinlikte, Efrîn Kurtuluş Güçleri (HRE) ve Kadın Savunma Birlikleri'nin (YPJ) 8 Mart'a ilişkin mesajı okundu.

Erkek egemen sistemin binlerce yıldır kadınları yok etmek için saldırdığı hatırlatılan mesajda, "Besêlerin, Zarifelerin ve Leyla Qasim'ların çizgisinde yürüyen, Zîlan, Berîtan, Sarya, Nûrşîn, Avesta, Barîn, Sorxwîn, Azadî, Jîyan, Çiçek ve Jîna Emînî  ‘jin jîyan azadî' sloganıyla kölelik zincirini kırdılar" ifadelerine yer verildi.

Etkinlik şarkılar ve halaylarla devam etti.

REQA
Belediye Stadı'nda yapılan etkinlikte konuşma yapan Zenûbiya Kadın Topluluğu Sözcüsü Xûd El Îsa, "Sadece Kuzey ve Doğu Suriye'de değil tüm Ortadoğu ve dünyada kadın haklarını elde etmek ve eşitliği sağlamak için mücadele düzeyini yükseltmeliyiz" diye konuştu.

Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eşbaşkanlık Konseyi üyesi Foza Yûsif ise Reqa'da kutlamada söz aldı. Kadınların zulüm altında yaşamının YPJ sayesinde özgürleştiğini belirten Foza Yûsif, "Sözde hilafetin başkenti olan Reqa, kadınların emeğiyle kurtarıldı, özgürlük ve demokrasi başkenti oldu" diye ekledi.

Foza Yûsif, "Biz özgürlüğe layığız ve tüm haklarımızı yaşamalıyız. Bu nedenle kadın haklarını güvence altına alma sözümüzü bir kez daha yeniliyoruz ki, dünyada kadın devriminin ilk simgesi olabilelim" dedi.

TEBQA
Tebqa'daki etkinlikte konuşan Zenûbiya Kadın Topluluğu Meclis yöneticisi Semîra Hebeş, baskıya direnen tüm kadınların 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü kutladı.

Semîra Hebeş, "Ataerkil sistemlere karşı mücadele eden kadınların direnişi ve mücadelesi bizi bu noktaya getirdi" diye konuştu.